Muş

Muş Eczacılar Odası Uyardı: İnternet satışına inanmayın!

Abone Ol
HABER49- Türk Eczacılar Birliği 44. Bölge Muş Eczacılar Temsilcisi Nurullah Arslanşen, son günlerde vatandaşlar tarafından yoğun rağbet gören besin takviyeleri ile ilgili www.haber49.net’e önemli açıklamalarda bulunarak, vatandaşları eczane dışında satılan besin takviyelerine karşı uyardı.

Muş Eczacılar Temsilcisi Nurullah Arslanşen, “Son yıllarda, besin takviyeleri popülerlik kazanmış ve birçok insan sağlıklarını desteklemek amacıyla bu ürünlere yönelmiştir. Ancak, besin takviyelerinin eczane dışında, özellikle internet üzerinden veya diğer satış kanallarında satılması, birçok sakıncayı beraberinde getirmektedir. Özellikle internet üzerinden satışı yapılan takviyeler çeşitli riskler taşıyor.” dedi.

“YETERLİ DENETİMLER YAPILMIYOR”

Arslanşen, “İnternet üzerinden satılan ürünler, genellikle yeterli denetim ve kontrol mekanizmalarından geçmez. Bu durum, sahte, kalitesiz veya sağlık açısından tehlikeli ürünlerin piyasaya sürülmesine yol açabilir. İnternetten alınan besin takviyeleri, içerik ve etiket bilgileri doğru olmayabilir, bu da tüketicilerin yanlış ürün kullanmasına neden olabilir.” ifadelerini kullandı.

“YÜKSEK SICAKLIK CİDDİ RİSKLER OLUŞTURUYOR”

Yüksek sıcaklık ciddi riskler oluşturuyor diyen Muş Eczacılar Temsilcisi Nurullah Arslanşen, “Eczane dışındaki satış kanallarında, ürünlerin depolanma ve nakliye koşulları da denetlenmediği için, bu ürünlerin etkinlikleri ve güvenilirlikleri ciddi şekilde düşebilir. Örneğin, yüksek sıcaklık veya nem koşullarında saklanan besin takviyeleri, bozulabilir ve bu da sağlık açısından ciddi riskler oluşturabilir.” diye konuştu.

“ECZANELER TARAFINDAN SATILMASI BÜYÜK ÖNEM ARZ EDİYOR”

Eczacılar, bireylerin hangi takviyeye ihtiyaç duydukları, bu takviyelerin nasıl ve ne dozda kullanılması gerektiği konusunda yeterli eğitim ve bilgi sahibi meslek mensuplarındandır diyen Arslanşen, “Besin takviyelerinin eczaneler tarafından satılması, tüketici güvenliği açısından büyük önem taşımaktadır. Eczanelerde satılan ürünler, sıkı denetimlerden geçer ve kalite standartlarına uygun olarak piyasaya sürülür. Eczacılar, ilaç ve besin takviyeleri konusunda uzmanlaşmış kişiler olarak, bu ürünlerin doğru kullanımını sağlayan ilaç profesyonelleridir. Eczacılar, bireylerin hangi takviyeye ihtiyaç duydukları, bu takviyelerin nasıl ve ne dozda kullanılması gerektiği konusunda yeterli eğitim ve bilgi sahibi meslek mensuplarındandır.” şeklinde konuştu.

Muş Eczacılar Temsilcisi Nurullah Arslanşen, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

“D VİTAMİNİ İÇEREN İLAÇLAR ECZANEDE BULUNUR”

“Örneğin, D vitamini, vücudumuzun sağlıklı bir şekilde işleyebilmesi için gerekli olan önemli bir vitamindir. Güneş ışığından, bazı gıdalardan ve takviyelerden elde edilebilir. D vitamini, kemik sağlığını korumak, bağışıklık sistemini desteklemek ve kas fonksiyonlarını iyileştirmek için gereklidir. D vitamini içeren ilaçlar eczanelerde bulunur ve eczacılar bu ürünlerin doğru kullanımı konusunda rehberlik sağlarlar.”

“D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇAR”

“D vitamini eksikliği, kemiklerin zayıflaması, osteoporoz, riket ve kas güçsüzlüğü gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir. Ayrıca, bağışıklık sisteminin zayıflaması, kardiyovasküler hastalıklar ve bazı kanser türleri gibi ciddi sağlık problemlerine de sebep olabilir. Özellikle çocuklar ve yaşlılar, D vitamini eksikliğinden daha fazla etkilenebilirler.”

“TOKSİK ETKİLERE NEDEN OLUR”

“Diğer yandan, D vitamini fazlalığı da toksik etkilere neden olabilir. Yüksek dozda D vitamini alımı, hiperkalsemiye (kanda aşırı kalsiyum seviyesi) yol açabilir. Bu durum, böbrek taşı oluşumu, kemik ağrıları, kas zayıflığı ve kalp ritmi bozuklukları gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.”

“KONTROLSÜZCE HER MECRADA SATILIYOR”

“Sağlık Bakanlığımız, Sağlık müdürlükleri vasıtasıyla Eczanelere yazı göndererek bu konularda Eczacılarımızın dikkatli olmasını ve kontrolsüzce bu ilaçların kullanılmaması ve teşhis kriterlerine dikkat etmemiz gerektiği konusunda bizleri uyardı. Diğer yandan gıda takviyesi adı altında bu ürünler kontrolsüzce her mecrada satılıyor.”

“KONTROL MEKANİZMASI SAĞLIK BAKANLIĞINDA OLMALI”

Yukarıda bahsettiğimiz şeklindeki çelişkiler bir an önce kaldırılmalı ve bu tür ürünlerin de kontrol mekanizmasının Tarım Bakanlığı’nda değil Sağlık Bakanlığı’nda olması gerektiğine inanıyoruz. Çünkü Sağlık ciddi bir konu ve vazgeçilmez bir haktır. Yetkili makamlardan bu soruna kalıcı, bilimsel ve sürdürebilir çözümler getirmesini talep etmekteyiz.”

HABER: HARUN SEÇKİN