HABER49- Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, Muş Alparslan Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileri ile bir araya gelerek, “Hukuk ve Basın” konulu seminer verdi.
İletişim Fakültesi ve Genç İletişimciler Topluluğu tarafından Sabahattin Zaim Konferans Salonu’nda düzenlenen seminer, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Konuşmacı olarak seminere katılan Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, gençlerle bir arada olmaktan dolayı mutlu olduğunu söyledi.
“HER ÖZGÜRLÜK GİBİ BU ÖZGÜRLÜK DE SINIRSIZ BİR ÖZGÜRLÜK DEĞİLDİR”
Basının matbaanın bulunmasıyla başlayan bir süreç olduğunu ifade eden Kantar, “Şehirciliğin yaygınlaşması, demokratik toplum düzenine geçilmesiyle basının etkisi iyice ortaya çıkıyor. Habercilik, gazetecilik, toplumu yönlendirme, ondan sonra özgür basın, kısıtlamalara maruz kalmaktadır. Tabi basın deyince ilk akla gelen basın özgürlüğüdür. Özgür olmayan bir basının doğru haber aktarması, insanları doğru bilinçlendirmesi de söz konusu olamaz. Basın özgürlüğü deyince aslında içerisinde 3 haktan bahsetmek lazım. Bir, habere, olaya, olguya, düşünceye, fikre ulaşabilme hakkı. 2, bunu açıklayabilme hakkı. 3, yayma hakkı. Aslında basın özgürlüğü içerisinde bu üç hakkı var. Ama her özgürlük gibi bu özgürlük de sınırsız bir özgürlük değildir.” ifadelerini kullandı.
“İŞ AHLAKINI VE BASIN ETİĞİNİ BİLEN GAZETECİLERİN HABER YAPMASI VE TOPLUMU DÜZGÜN BİLİNÇLENMESİ ÖNEMLİDİR”
Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar, “Anayasanın 28. maddesi basın özgürlüğünü düzenler ve şöyle başlar. Basın hürdür, sansür edilemez. Ama devamında kısıtlamalar var. İşte ne diyor? Toplumun güvenliği, devletin iç ve dış güvenliği, kişilerin özgürlüğü. Bu konularla alakalı kısıtlamalar da kanuna getirilmek durumunda kalmış. İş ahlakını ve basın etiğini bilen gazetecilerin haber yapması ve toplumu düzgün bilinçlenmesi önemlidir.” diye konuştu.
“BU GÜCÜ SAĞLIKLI BİR ŞEKİLDE KULLANMAK VE YÖNLENDİRMEK GEREKİYOR”
İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Kara, yaptığı konuşmada, dünyada basının çok önemli olduğunu belirterek, “Basın aynı zamanda bir güçtür. Bu gücü çok sağlıklı ve doğru bir şekilde dünyayı yönetmek için kullanmamız lazım. Aynı zamanda yarınımızı inşa ederken basından da yararlanmamız gerekiyor. Bu gücü sağlıklı bir şekilde kullanmak ve yönlendirmek gerekiyor. Konuşmalarından dolayı Muş Cumhuriyet Başsavcısı Hüseyin Kantar’a da teşekkür ediyorum.” dedi.
Genç İletişimciler Topluluğu Başkanı Hivda Çidam da bir konuşma yaptı.
Seminere, Muş Alparslan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Kenan Yıldırım, Genel Sekreter Harun Demir, Muş Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emrullah Özbey, akademisyenler, basın mensupları ve İletişim Fakültesi öğrencisi katıldı.