Halkların Demokratik Partisi (HDP) Muş Milletvekili Mensur Işık, akıllı sayaç uygulaması ve elektrik kesintileri ile ilgili soru önergesi verdi.
HDP Muş Milletvekili Av. Mensur Işık, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından Anayasanın 98’inci ve TBMM İçtüzüğünün 96 ile 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği yazılı soru önergesini aynen yayınlıyoruz:
“VEDAŞ tarafından seçim bölgemde akıllı sayaçlar direklere takılmıştır. Kaçağa karşı algı yönetimiyle direklere bağlanan bu sayaçlar aboneler tarafından kontrol edilebilirlikten uzaktır. Merkezi bir sistem tarafından kontrol edilen akıllı sayaçların kullanıcıları adeta cezalandırma yöntemi olarak kullanıldığı görülmektedir. Öyle ki 10 TL’den daha az borcu olan insanların bile elektrikleri merkezi bir bilgisayardan kesilmekte ve yurttaşlar karanlığa mahkûm edilmektedir. Enerji bakanlığının 2017 yılında bir önergeye verdiği yanıtlara bakıldığında Ankara’da kullanılan kaçak enerji miktarının Muş’ta kullanılan kaçak miktarının 2,55 katı, İstanbul’da kullanılan kaçak enerji miktarının da Muş’ta kullanılan kaçak enerji miktarının 10,24 katı olduğu görülmüştür. Gelinen noktada seçim bölgem olan Muş ilinde kaçak elektrik kullanımı son bulduğu gözlemlenmektedir. Ancak bazı yoksul yurttaşların 2000’lerden beri süregelen az miktarlarda borçlarının VEDAŞ tarafından yapılan kontroller sonucunda tespit edildiği ve uzaktan bir düğmeyle akıllı özellikle Cuma, Cumartesi ve Pazar günleri kesildiği bilgisi tarafıma sürekli olarak iletilmektedir. Kesintilerin tatil günlerine denk getirilmesi borçların ödenmesini imkânsız hale getirmekte ve yurttaşlar mesai günlerini beklemek zorunda kalmaktadır. Aradan geçen sürede yaşlı ve çocuklu ailelerin büyük sıkıntılar yaşadığı, özellikle elektriğin kesintisiz olarak kullanılması gereken buzdolabı ve dondurucu gibi elektronik eşyalarda saklanan gıda maddelerinde çözülme meydana geldiği için yurttaşların büyük mağduriyetler yaşadığı belirtilmektedir.
Bu bağlamda;
- Türkiye’nin 81 ilinde meydana gelen kayıp-kaçak miktarı her il için ayrı hesaplanmak üzere kaç kWh’dir?
- Birim bazında akıllı sayaçların sabit ve aylık değişken maliyeti kaç TL’dir?
- Seçim bölgem olan Muş ilinde akıllı sayaçlar üzerinden Cuma, Cumartesi ve Pazar günü gerçekleşen kesinti sayısı kaçtır?
- Kesintilere konu olan borçların ödenmesinden sonra ortalama VEDAŞ’ın sistem verileri doğrultusunda ne kadar süre içerisinde enerji kullanımı tekrar mümkün olmaktadır?
- Akıllı sayaçlar üzerinden merkezi sistemden gerçekleşen kesintilere konu borçlar hangi yıllara aittir?
- Akıllı sayaç kullanımı hangi illerde gerçekleşmektedir? Neden Türkiye’nin tamamında kullanılmamaktadır?
- Kayıp-kaçak oranlarına bakıldığında en büyük kaçak miktarına sahip iller arasında İstanbul, Ankara, İzmir gibi illerin de olduğu görülüyor. Neden bu illerde de direklere bağlanan akıllı sayaç uygulamasına geçilmemektedir?
- Akıllı sayaç kullanımından önce sayaçların mühürlenmesi şeklinde gerçekleşen elektrik kesintisi sayısı nedir?
- Mühürlenmiş sayaçlardaki mühürlerin sökülerek enerji kullanımının abonelere maliyeti normal kullanımın 1,5 katı olarak yansıtılmaktadır. Seçim bölgemde bu şekilde yurttaşlara yansıtılan faturaların toplamı kaç TL olarak gerçekleşmiştir?
- Muş ilinde kurulu HES’ler aracılığıyla üretilen elektrik miktarı son 10 yıl için yıllık kaç kWh’dir?
- Muş ilinde son 10 yıl için yıllık tüketilen elektrik miktarı kaç kWh’dir?”HABER49