HABER49-Muş Alparslan Üniversitesi (MAUN) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, Ankara'da düzenlenen "COP31 Yolunda Bilim Diplomasisi: Akademi Lansmanı" programına katıldı. Üniversitelerin COP31 sürecindeki rolü, bilim diplomasisi ve yeşil dönüşüm çalışmalarının ele alındığı programda, Prof. Dr. Alican da MAUN'un sürdürülebilir tarım ve yenilenebilir enerji projelerini tanıttı.

YÖK’ün dijital dönüşüm hamlesi: Bilişim uzmanları yetiştiriliyor
YÖK’ün dijital dönüşüm hamlesi: Bilişim uzmanları yetiştiriliyor
İçeriği Görüntüle

Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican ile Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kenan Yıldırım, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından Ankara'da düzenlenen "COP31 Yolunda Bilim Diplomasisi: Akademi Lansmanı" programına katıldı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar'ın da yer aldığı programda, COP31 hazırlıkları kapsamında üniversitelerin üstleneceği rol, bilim diplomasisi ve yeşil dönüşüm çalışmaları ele alındı.

17858677062

COP31 HAZIRLIKLARINDA ÜNİVERSİTELERİN ROLÜ MASAYA YATIRILDI

YÖK tarafından düzenlenen programa Türkiye'nin farklı üniversitelerinden rektörler ve akademisyenler katıldı. Toplantıda, COP31 sürecinde yükseköğretim kurumlarının bilimsel üretim kapasitesinin artırılması, sürdürülebilir kalkınma hedeflerine yönelik iş birliklerinin güçlendirilmesi ve üniversitelerin yeşil dönüşüme sağlayacağı katkılar değerlendirildi.

Programda konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, COP31 hazırlıklarının diyalog, uzlaşı ve aksiyon ilkeleri doğrultusunda yürütüldüğünü belirtti. Üniversitelerin bilgi birikimi ve araştırma gücünün bu sürecin temel unsurlarından biri olduğunu vurgulayan Kurum, "Üniversitelerimizin bilgi birikimini, araştırma gücünü ve yetişmiş insan kaynağını COP31'e kadar teknoloji, proje ve uygulama süreçleriyle buluşturmak istiyoruz. Üniversiteler olmazsa, bilim olmazsa bu işte bir süreklilik sağlayamayız" ifadelerini kullandı.

17858677061

YÖK BAŞKANI ÖZVAR: 208 ÜNİVERSİTE SÜRECE DAHİL EDİLDİ

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar da Türkiye'deki 208 üniversitenin tamamının COP31 hazırlık sürecine dahil edildiğini açıkladı. Özvar, her üniversitede bir rektör yardımcısının koordinatör olarak görevlendirildiğini belirterek, üniversitelerden yürüttükleri araştırma projeleri, teknolojik çözümler, üniversite-sanayi iş birlikleri ve uluslararası akademik faaliyetlerle sürece katkı sunmalarının beklendiğini ifade etti.

Özvar ayrıca, oluşturulan COP-Science Platformu aracılığıyla uluslararası akademik iş birliklerinin daha da güçlendirileceğini söyledi.

17858677064

REKTÖR ALİCAN: COP31 TÜRKİYE İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

Program kapsamında değerlendirmelerde bulunan Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alican, COP31'in Türkiye'de düzenlenecek olmasının yükseköğretim kurumları açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirtti.

Prof. Dr. Alican, "COP31'in ülkemizde gerçekleştirilecek olması son derece heyecan verici bir gelişmedir. Bu zirvenin, Türkiye'nin sahip olduğu ahlaki, kültürel ve bilimsel birikimin uluslararası alanda daha güçlü şekilde görünür olmasına katkı sağlayacağına inanıyorum" dedi.

17858677066

MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARINI SÜRDÜRÜYOR

Rektör Alican, üniversitenin sürdürülebilirlik alanındaki çalışmalarına da dikkat çekerek, Muş Ovası'nda yürütülen ilaçsız tarım uygulamaları ile toprağın korunmasına yönelik bilimsel araştırmaların COP31 sürecine katkı sunacağını ifade etti.

Alican, Muş Alparslan Üniversitesi olarak sürdürülebilir tarım, çevre dostu üretim ve yeşil dönüşüm odaklı çalışmaları kararlılıkla sürdürdüklerini belirtti.

Üniversitede Dünya Bankası desteği ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının katkılarıyla hayata geçirilen güneş enerjisi santrali yatırımları sayesinde enerji giderlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlandığını da aktaran Alican, sağlanan desteklerden dolayı Bakanlığa teşekkür etti.

Rektör Alican, COP31 sürecinin üniversitelerde yeşil dönüşüm uygulamalarının yaygınlaşmasına katkı sağlayacağını ve sürdürülebilirlik çalışmalarının daha güçlü desteklenmesinin hem üniversiteler hem de Türkiye açısından önemli kazanımlar oluşturacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: SERCAN ÜMİT