HABER49- Çevre yolundan tünellere, deprem konutları bağlantılarından şehir geçişlerine kadar onlarca proje, planlanan takvim doğrultusunda ilerliyor. AK Parti Malatya Milletvekili İnanç Siraç Kara Ölmeztoprak, Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen ile Ankara’da yaptığı görüşmede kent genelindeki karayolu yatırımlarının son durumunu değerlendirdi.

Görüşmede, Karayolları Genel Müdürlüğü’nün Malatya’da yürüttüğü çalışmalar ele alınırken, devam eden projelerin mevcut durumu ve hedeflenen takvim masaya yatırıldı. Ölmeztoprak, özellikle Malatya Çevre Yolu’nun kentin ulaşım omurgası olduğunu vurguladı. Toplam 53,5 kilometrelik çevre yolu projesinin 42,2 kilometresinin tamamlandığını belirten Ölmeztoprak, kalan 11,3 kilometrelik kesimin 2026 yılı içerisinde bitirilmesinin hedeflendiğini ifade etti.

Deprem sonrası güvenlik önceliğiyle ele alınan Erkenek Tüneli’nde yenileme çalışmalarının sürdüğünü aktaran Ölmeztoprak, 2 bin 816 metrelik tüplerde elektromekanik sistemlerin yenilendiğini, 600 metrelik hasarlı kesimde ise onarım çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Tünel ile Karanlıkdere arasındaki 20 kilometrelik yolun etaplar halinde yenilendiğini kaydeden Ölmeztoprak, 2025 yılı içerisinde bu güzergahta 5 kilometre bölünmüş yol ve 4,3 kilometre tek yol BSK kaplamanın tamamlandığını bildirdi.

Deprem konutlarına ulaşımı sağlayan yol projelerinde de önemli bir aşamaya gelindi. İkizce 2. Bölge deprem konutlarına hizmet verecek bağlantı ve imar yollarının toplam uzunluğunun 45,4 kilometre olduğunu açıklayan Ölmeztoprak, bu yolların 42 kilometresinin tamamlandığını, kalan 3,4 kilometrelik kesimde çalışmaların sürdüğünü aktardı. D300 karayolu üzerinde 1 farklı seviyeli ve 3 hemzemin kavşağın tamamlandığını, havaalanı bağlantı kavşağında ise kazı ve dolgu çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Bölgesel güzergâhlarda da fiziki gerçekleşmeler dikkat çekiyor. Beylerderesi alternatif güzergâhında 5,6 kilometrelik bölünmüş yol ile 422,5 metre uzunluğundaki Derme Çayı Köprüsü’nün projelendirildiğini belirten Ölmeztoprak, Malatya–Darende–Gölbaşı yolunda toplam 77,5 kilometrelik kesimin bölünmüş yol standardında tamamlandığını, Doğanşehir geçişinde ise 8,6 kilometrelik BSK kaplamanın hizmete alındığını ifade etti.

Kavşak düzenlemelerinin de aşama aşama ilerlediğini aktaran Ölmeztoprak, Elazığ–Malatya–Darende yolunda toplam 27 kavşak planlandığını, bunlardan 20’sinin Malatya sınırları içerisinde yer aldığını söyledi. Bu kavşakların 9’unun tamamlandığını belirten Ölmeztoprak, Develi Geçişi Kavşağı’ndaki onarım çalışmalarının da tamamlanma aşamasına geldiğini kaydetti.

Erzincan’da anlamlı buluşma: Şehit yakınları ve gaziler öğrencilerle bir araya geldi
Erzincan’da anlamlı buluşma: Şehit yakınları ve gaziler öğrencilerle bir araya geldi
İçeriği Görüntüle

Şehir geçişleri ve bisiklet yollarında da 2025 yılı hedeflerinin tutturulduğunu belirten Ölmeztoprak, Battalgazi il yolunda 6 kilometrelik bölünmüş yol BSK kaplamasının tamamlandığını, şehir geçişlerinde 20,8 kilometrelik BSK onarım ile 7,9 kilometrelik bisiklet yolunun 2025 yılı içerisinde bitirildiğini açıkladı.

Kırsal ilçelerdeki yol ve köprü yatırımlarına da değinen Ölmeztoprak, 23,7 kilometrelik Pütürge–Doğanyol il yolunda 13,5 kilometrelik sathi kaplamanın tamamlandığını, kalan 10,2 kilometrelik kesim için ihale sürecinin gerçekleştirildiğini söyledi. Aynı güzergahta yer alan Talis Köprüsü’nün tamamlandığını belirten Ölmeztoprak, Hekimhan–Kuluncak yolunda 5,3 kilometrelik tek yol sathi kaplama ile Hasançelebi şehir geçişinde 2 kilometrelik üstyapı yenilemesinin tamamlandığını, toplam 243 metre uzunluğunda 2 köprünün hizmete alındığını ifade etti.

Arapgir–Kemaliye devlet yolunda heyelan ıslah çalışmalarının ihale edildiğini ve sahada çalışmaların sürdüğünü aktaran Ölmeztoprak, Malatya Erhaç Havalimanı Kavşağı’nın yapımının tamamlandığını, peyzaj çalışmalarının ise devam ettiğini söyledi.

Ölmeztoprak, Malatya genelindeki karayolu yatırımlarının planlanan takvim doğrultusunda ilerlediğini vurgulayarak, başta Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu olmak üzere Karayolları Genel Müdürü Ahmet Gülşen ve emeği geçen tüm ekiplere teşekkür etti. Bu projelerin, deprem sonrası yeniden yapılanma sürecini sahada güçlendiren önemli çalışmalar olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: İHA