HABER49-Malatya’da iki kardeşin yaşamını yitirdiği traktör kazasına ilişkin davada ikinci duruşma yapıldı. Aileler, bilirkişi raporuyla çocukların kusurlu gösterilmesine tepki gösterdi.

Traktörü 11 Yaşındaki Çocuk Kullandı, İki Kardeş Hayatını Kaybetti

Malatya’nın Akçadağ ilçesine bağlı Ören Mahallesi'nde geçen yıl yaşanan ve iki çocuğun hayatını kaybettiği korkunç traktör kazasının ikinci duruşması Malatya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. 24 Temmuz 2024 tarihinde meydana gelen olayda, iddiaya göre ehliyetsiz olan 11 yaşındaki K.A., babası Basri A.'ya ait traktörü kullanırken yol kenarında oynayan çocuklara çarpmıştı. 7 yaşındaki Ada Yıldırım ile 11 yaşındaki ablası Zelal Yıldırım olay yerinde hayatını kaybederken, Gülce Şakar ve Asya Kaya isimli iki çocuk ise yaralanmıştı. Kamuoyunda büyük yankı uyandıran olay, çocuk yaşta birine traktör verilmesinin ağır sonuçlarını bir kez daha gözler önüne serdi. Soruşturmanın ardından hazırlanan iddianameyle baba Basri A. tutuklanırken, anne Pınar A. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Mahkemede Bilirkişi Raporu Tartışması: Aileler Adaletin Zedelenmesinden Endişeli

Davanın ikinci duruşmasında mahkeme heyeti, olay yerinde yapılan keşifler sonucu hazırlanan iki ayrı bilirkişi raporunu değerlendirmeye aldı. İlk raporda traktörü kullanan çocuk asli kusurlu bulunurken, babanın ehliyetsiz bir çocuğa araç kullandırdığı gerekçesiyle kusurlu olduğu belirtildi. Kazada ölen ve yaralanan çocuklar ise kusursuz olarak tanımlandı. Ancak mahkemenin talebiyle hazırlanan ikinci bilirkişi raporu büyük tartışmalara yol açtı. Raporda, çocukların yola dikkatsiz şekilde çıktıkları öne sürülerek, kısmen kusurlu oldukları ifade edildi. Bu durum, hayatını kaybeden Ada ve Zelal Yıldırım’ın ailelerinin büyük tepkisini çekti. Ailelerin avukatı Ercan Kısacık, raporda somut delil ve tanık beyanlarının göz ardı edildiğini belirterek tarafsızlık ilkesinin hiçe sayıldığını savundu. Kısacık, “Gerçek adalet için başlattığımız bu süreçte çocuklarımız neredeyse kazaya sebep olmuş gibi gösteriliyor. Bu kabul edilemez” dedi.

Bingöl'de kesilmek istenen varil patladı: Patlama anı güvenlik kamerasında Bingöl'de kesilmek istenen varil patladı: Patlama anı güvenlik kamerasında

Aileler Adliye Önünde Konuştu: “Çocuklarımızın Masumiyetini Lekeletmeyeceğiz”

Duruşma öncesinde adliye önünde toplanan hayatını kaybeden çocukların aileleri ve destekçileri, ellerinde fotoğraflar ve dövizlerle tepkilerini dile getirdi. Aileler adına konuşan avukat Ercan Kısacık, ikinci bilirkişi raporunun vicdanları yaraladığını ifade etti. Kısacık, “Ada ve Zelal, oyun oynarken can verdi. Traktörü kullanan 11 yaşındaki çocuk asli kusurlu bulunmuşken, şimdi çocuklarımızın da kısmen kusurlu gösterilmesi, hukukun ve insanlığın sınırlarını zorluyor. Bu bir adalet skandalıdır” ifadelerini kullandı. Bilirkişi raporunun geri çekilmesi için gerekli yasal girişimlerde bulunacaklarını belirten Kısacık, “Biz evlatlarımızın arkasındayız, bu hukuki mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz. Adaletin sağlanması için kamuoyunun desteğini bekliyoruz” dedi. Mahkeme, baba Basri A.'nın tutukluluk halinin devamına karar verirken, duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Yeni duruşma tarihinin önümüzdeki günlerde açıklanması bekleniyor.

Kaynak: İHA