HABER49- Kars’ta olası deprem senaryolarına hazırlık kapsamında, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) öncülüğünde kapsamlı bir tatbikat düzenlendi. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) çerçevesinde yürütülen çalışma, hem masa başı hem de saha tatbikatı olarak organize edildi. Tatbikata Kars Valiliği koordinesinde kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum kuruluşları (STK’lar) ile AFAD gönüllüleri katılım sağladı. Depremler gibi ani gelişen afetlere hızlı müdahale için teorik planların pratiğe dökülmesi hedeflenirken, tüm ekiplerin olası bir afet anında ne şekilde hareket edecekleri senaryo gereği test edildi. Tatbikat öncesinde açıklamalarda bulunan Kars Valisi Ziya Polat, bölgenin deprem riski yüksek bir coğrafyada bulunduğunu hatırlatarak, tüm kurumların afet anı ve sonrası için hazırlıklı olduğunu vurguladı. Vali Polat, bu tür tatbikatların planların eksikliklerini görme ve sahadaki aksaklıkları giderme adına büyük önem taşıdığını belirtti. Ayrıca, önümüzdeki dönemlerde hem haberli hem de habersiz saha tatbikatlarının yapılacağını dile getiren Polat, 6 Şubat’ta yaşanan büyük depreme atıfta bulunarak devlet ve millet olarak böyle afetlerin üstesinden gelme gücüne sahip olduklarını ifade etti.

Erzurum'da Yaz Kur’an Kursu Öğrencilerine Buz Pateni Sürprizi: 10 Bin Çocuğa Spor Eğitimi Hedefleniyor
Erzurum'da Yaz Kur’an Kursu Öğrencilerine Buz Pateni Sürprizi: 10 Bin Çocuğa Spor Eğitimi Hedefleniyor
İçeriği Görüntüle

TATBİKAT SENARYOSU: KARS’TA 6.9 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM GERÇEKLEŞTİ

Tatbikat kapsamında oluşturulan senaryoya göre, 10 Temmuz 2025 tarihinde saat 10.50’de Kars’ta 6.9 büyüklüğünde ve 8 kilometre derinlikte bir deprem meydana geldi. Senaryo gereği, Merkez, Selim ve Susuz ilçelerinde etkili olan deprem, kentte ciddi hasara yol açtı. Deprem sonrası AFAD tarafından Seviye 3 alarmı verilerek, ilgili tüm hizmet grupları acil müdahaleye çağrıldı. Ulusal düzeydeki arama kurtarma ekipleri ve teknik donanımlar, AFAD koordinasyonunda hızla bölgeye yönlendirildi. Kars İl Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi vakit kaybetmeden aktif hale getirildi ve afet müdahale ekipleri kriz merkezine ulaştı. AFAD Deprem Dairesi tarafından oluşturulan deprem haritaları doğrultusunda etki alanı ve hasar tespit çalışmaları başlatıldı. Senaryo gereği 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ilk can kaybı ihbarları ulaştı ve müdahale ekipleri hasar alan bölgelere sevk edildi. Güvenlik güçleri ise olası yağma ve asayiş sorunlarına karşı bölge genelinde tedbirlerini artırdı. Tatbikat senaryosu gereği, Ermenistan sınırları içerisindeki Metsamor Nükleer Santrali’nin depremden etkilenmediği ve herhangi bir nükleer sızıntının yaşanmadığı Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından kısa süre içerisinde kamuoyuna açıklandı.

KRİZ YÖNETİMİ TATBİKATTA TÜM DETAYLARIYLA UYGULANDI

Tatbikat sırasında başlangıç anından itibaren tüm kriz senaryoları titizlikle uygulandı. Depremin hemen ardından hızlı bir şekilde kriz yönetim planları devreye alındı ve afet yönetimi sürecinin tüm aşamaları senaryo gereği hayata geçirildi. AFAD koordinasyonunda tüm hizmet grupları, görevli ekipler ve gönüllüler, iletişim ve koordinasyonu sağlayarak hasar tespiti, kurtarma çalışmaları, acil sağlık müdahalesi, barınma ihtiyaçlarının giderilmesi gibi kritik süreçlerde yer aldı. Saha ekipleri, senaryo gereği yıkılan binalardan kurtarma çalışmaları gerçekleştirdi, yaralıların tahliyesini sağladı ve acil toplanma alanlarına yönlendirmeler yaptı. Aynı zamanda güvenlik güçleri, olası kaos ortamına karşı hızlı şekilde organize olarak hem trafiği hem de kamu güvenliğini sağladı. Tatbikat kapsamında yaşanabilecek tüm olasılıklar düşünülerek farklı müdahale senaryoları uygulandı ve böylelikle afet anında kurumların ve personelin nasıl hareket edeceği pratiğe döküldü. Tatbikat, tüm senaryoların eksiksiz uygulanması ve sonuçların değerlendirilmesiyle başarıyla tamamlandı.

Kaynak: İHA