HABER49- Ardahan'da çeşitli temaslarda bulunan İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, sokak güvenliği ve sokak hayvanlarına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Sokak güvenliği huzurun temelidir" diyen Turan, konuya ilişkin olarak yeni düzenlemelerin ve hassas yaklaşımın önemine vurgu yaptı.

Sokak Güvenliği ve Sokak Hayvanları Konusunda Yeni Tedbirler Masaya Yatırıldı

Ardahan'a resmi bir ziyaret gerçekleştiren İçişleri Bakan Yardımcısı Bülent Turan, Vali Hayrettin Çiçek ile bir araya gelerek "Ardahan Sokak Hayvanları Değerlendirme Toplantısı"na katıldı. Toplantıda sokak hayvanlarının durumu, güvenlik riskleri ve alınması gereken tedbirler üzerine ayrıntılı görüş alışverişi yapıldı.

Bakan Yardımcısı Turan, toplantı sonrasında yaptığı açıklamada sokak güvenliğinin birinci öncelik olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: "Devletin esas varlığı güvenliktir. Sokakların güvenliği de bu güvenliğin en temel parçalarından biridir. Son dönemde sokak hayvanlarıyla ilgili özellikle basına yansıyan olumsuz haberlerin artması nedeniyle bu konuya daha duyarlı yaklaşılması gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Sokağa çıkan her vatandaşımız kendini güvende hissetmelidir. Bu noktada, hem insan güvenliğini sağlamak hem de sokak hayvanlarını koruyacak yeni düzenlemeler hayata geçirilmeli."

"Sokakta Başıboş Hayvan Olmaz, Olmamalı"

Turan, sokak hayvanlarının sahiplendirilmesi ve rehabilite edilmesi konusunda Avrupa ülkelerinden örnekler alındığını belirterek, "Dünya genelinde sokak hayvanları konusunda uygulanan modeller var. Sokakta başıboş dolaşan hayvanlar olmamalı. Sahiplenmek isteyenler evlerinde veya bahçelerinde bakımlarını üzere sorumluluğu alacaklar. Bu konuda da yasal düzenlemeler mevcuttur ve uygulanmaya devam edecektir. Ancak bir hayvanın bir insana zarar vermesini asla kabul etmiyoruz" dedi.

Turan, bu konuda hassasiyeti bulunan vakıf ve derneklere de çağrı yaparak, "Bu sürece destek vermelerini istiyoruz. Barınak sistemleri geliştirilmeli, hayvanlar doğru alanlara yerleştirilmeli ve sahiplendirme mekanizması etkinleştirilmelidir" ifadelerini kullandı.

Yiyecek ve Gıda İsrafına Karşı Tedbirler

Bakan Yardımcısı Turan, konuşmasında yiyecek ve gıda israfı üzerine de durdu. "Bizim anlayışımızda israf haramdır. Ardahan’daki lokanta, yurt ve restoranlarda bir tane ekmeğin veya pirincin bile israf edilmesini istemeyiz. Bu kaynaklar organize edilerek, sokak hayvanlarının beslenme noktalarına yönlendirilebilir" şeklinde konuştu.

Bülent Turan, hayvanların doğal ortamlarda sağlıklı bir şekilde beslenebilmeleri için belediyeler, vakıflar ve ilgili kurumlarla ortak projelerin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, "Bunun için elimizde yeterli altyapı var. Hep birlikte hareket edersek, daha iyi bir sistem oluşturabiliriz" dedi.

Dağların Şifalı Mucizesi: Yayla Muzu Bu Yıl Pahalı ve Az Dağların Şifalı Mucizesi: Yayla Muzu Bu Yıl Pahalı ve Az

Kaynak: İHA