HABER49-Hozat’ta kadınlar tarafından yürütülen üretim faaliyetleri, kooperatif çatısı altında daha düzenli hale getirildi. Bölgenin dağlarında ve bahçelerinde yetişen meyveler toplanarak işleniyor. Toplanan ürünler ayıklanıp temizlendikten sonra marmelat, reçel, kurutmalık ürünler ve sirke yapımında kullanılıyor. Mevsime göre bostan ekimi yapılarak turşu üretimi de gerçekleştiriliyor. Üretimde çoğunlukla yabani ve doğal meyveler tercih ediliyor.

Elazığ’da Halk Sağlığı Hizmetleri Masaya Yatırıldı: Sahadaki Uygulamalar ve Mevcut Durum Değerlendirildi
Elazığ’da Halk Sağlığı Hizmetleri Masaya Yatırıldı: Sahadaki Uygulamalar ve Mevcut Durum Değerlendirildi
İçeriği Görüntüle

Kooperatif Başkanı Nermin Akbalık, kooperatifleşme sürecinin altı yıl önce başladığını belirtti. Akbalık, kadınlarla birlikte uzun süredir üretim yaptıklarını, daha sonra bu çalışmaları kooperatif yapısı altında sürdürme kararı aldıklarını ifade etti. Kapanmak üzere olan bir kadın kooperatifini devralarak faaliyetlerine devam ettiklerini belirten Akbalık, yaklaşık 2-3 yıldır aktif üretim yaptıklarını söyledi.

Hozat Kadın Kooperatifi, kırsal alanda kadınların sınırlı olan çalışma imkânlarını genişletmeyi amaçlıyor. Tarım, hayvancılık ve bahçe işleriyle elde edilen ürünler değerlendirilerek ekonomiye kazandırılıyor. Kooperatif bünyesinde yürütülen çalışmalarla kadınlar üretim sürecinin her aşamasında yer alıyor.

Tunceli genelinde kadınların sosyal ve ekonomik hayatta daha fazla yer aldığı belirtilirken, Hozat Kadın Kooperatifi de bu yapının bir parçası olarak faaliyetlerini sürdürüyor. Kooperatif, yerel ürünlerin değerlendirilmesi ve kadın emeğinin üretime yansıması amacıyla çalışmalarına devam ediyor.

Kaynak: İHA