HABER49-Van’da baharın gelişiyle birlikte bisikletlerini kullanmak isteyen vatandaşlar tamircilerde yoğunluk oluşturdu. Kış boyu kapalı kalan bisikletler bakım ve onarımla yeniden yollara döndü.
Van’da baharın kendini hissettirmesiyle birlikte vatandaşlar açık havanın tadını çıkarmak için bisikletlerine yöneldi. Kış boyunca kapalı alanlarda bekletilen bisikletlerin bakım ve onarıma ihtiyaç duyması, kentteki bisiklet tamircilerinde yoğunluğa yol açtı. Özellikle hafta sonları tamir atölyelerinde adım atacak yer kalmazken, lastik değişimi, fren kontrolü, zincir bakımı ve genel temizlik gibi işlemler için vatandaşlar sıraya girdi. Kışın nemli ve soğuk ortamda bırakılan bisikletlerin bahar aylarında kullanılmadan önce kapsamlı bakıma girmesi gerektiğini belirten ustalar, vatandaşları periyodik kontrol konusunda uyardı.
Bisiklet tamiriyle uzun yıllardır ilgilenen usta Şahap Kaplan, kışın bodrum gibi rutubetli ortamlarda bekleyen bisikletlerin bazı parçalarının oksitlendiğini, bu nedenle mutlaka bakım yapılması gerektiğini söyledi. Kaplan, rutin bakım kapsamında fren testlerinin yapıldığını, iç halatların kontrol edilerek yağlandığını ve orta göbekle birlikte ön-arka bilyelerin değiştirildiğini dile getirdi. Özellikle zincirin yağlanması ve vites sisteminin kontrolü, sürüş güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Tamirciler, yılda en az bir kez detaylı bakım yapılmasını öneriyor.
Bisiklet Seçerken Konfor ve Kullanım Amacına Göre Tercih Yapılmalı
Van’daki bisiklet işletmecilerinden Ezdin Kaplan, bisiklet seçiminde dikkat edilmesi gereken noktalarla ilgili uyarılarda bulundu. Sadece bisikletin hafif olmasının yeterli olmadığını ifade eden Kaplan, kullanım amacına göre doğru bisiklet türünün seçilmesi gerektiğini vurguladı. Şehir içi kullanımlar için trekking ve hibrit modellerin uygun olduğunu söyleyen Kaplan, doğa gezileri veya patika sürüşleri planlayanlar içinse ön süspansiyonlu dağ bisikletlerini önerdi. Çocuk bisikletlerinde ise fazla dişli lastiklerden kaçınılması gerektiğini, bu sayede küçük yaştaki kullanıcıların daha rahat sürüş sağlayacağını dile getirdi.
Kaplan ayrıca, bisikletlerin sadece ulaşım aracı değil aynı zamanda sağlıklı yaşamın da bir parçası haline geldiğini belirtti. Van’da bisiklet kullanımı son yıllarda gözle görülür biçimde artarken, hem ekonomik oluşu hem de çevre dostu yönüyle öne çıkıyor. Yaz aylarına girilirken bu ilginin daha da artması bekleniyor. Vatandaşlar, baharın gelmesiyle birlikte hem spor yapmak hem de trafikten uzaklaşmak adına bisikleti yeniden hayatlarının merkezine almaya başladı. Tamirciler ise yoğun talepten memnun, ancak randevusuz gelenlere karşı zaman zaman zorlandıklarını ifade ediyor.