Bu Haftaki konuğumuz Yalova Çalışma ve İŞKUR’umu il Müdürü Erhan Dede. 2012 yılından bu yana Yalova İŞKUR il müdürlüğü olarak görev yapan hemşerimiz Erhan Dede’ye hem ilimizi hem de Yalova’daki iş hayatı sorduk. Buyurun hep beraber hemşerimizin çalışmalarını dinleyelim.
ERHAN DEDE KİMDİR?
1971 Muş Merkez Kale Mahallesi doğumluyum. Tabi doğduğum ve çocukluğumu geçirdiğim mahallemin, yaşam sürecimde ayrı ve özel bir yeri vardır. Aile fertlerinin bir arada olduğu, komşuluk ve dostluk ilişkilerinin en üst düzeyde yaşandığı kale Mahallesi doğal güzellikleri ile birlikte düşünüldüğünde, gelişim çağındaki bir çocuk için en doğal eğitim ortamıdır desem yanlış olmaz.
İlkokulu Gazi İlkokulu, ortaokulu Namık Kemal ortaokulunda, Lise öğrenimimi 1988 yılında Muş Lisesi/ Fen Bölümünde tamamladım.
ÜNİVERSİTE VE MESLEK HAYATINIZI ANLATIRMISINIZ?
1993 yılında Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimle Fakültesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstriyel İlişkiler lisans Eğitimini bitirdim.
Yalova Üniversitesinde Yüksek lisans eğitimini İşsizlik sigortasından faydalananların iş arama eğilimleri -YALOVA ÖRNEĞİ Proje Konulu çalışma ile tamamladım.
Pedagojik Formasyon Eğitimimden sonra 1996 yılında Milli Eğitim Bakanlığına öğretmen olarak atandım.
1996-2005 yılları arası Muş ilinde Mesleki Eğitim Merkezi de olmak üzere farklı okullarda öğretmenlik görevimi sürdürdüm.
Toplam Kalite Yönetimi il Formatörlüğü, Muş İli Eğitimde Kalite Yönetimi ve ARGE birimi çalışmalarını yürüttüm.
2005 Yılı İl dışı Nakil ile Yalova Milli Eğitim Müdürlüğü emrine atandım. Birçok okul ve kurumda Eğitim yöneticiliği görevlerinde bulundum.
11.06.2012 yılında Türkiye İŞKUR’umu Yalova Çalışma ve İŞKUR’umu İl Müdürlüğü görevine atandım ve halen bu görevi yürütmekteyim. Evli ve 2 Çocuk babasıyım.
MUŞ UN SOSYO EKONOMİK KALKINMASI KONUSUNDA ÖNERİLERİNİZ NELERDİR?
Davut Bey, bahsi geçen sosyo ekonomi kalkınma konusu ve çözüm önerileri üzerine çalışılması ve söylenmesi gereken çok şey var aslında.
Sağlıklı bir kalkınmanın temelinde kentlerin tüm çevresi ile güçlü yönleri ön plana çıkarılmalı kalkınma bu temeller üzerine oturtulmalıdır. Bir defa ilimiz çalışma çağında genç nüfusun yoğun olduğu kentlerin ilk sıralarında. Bu da ilimizin güçlü yönü. Coğrafi şartlar ve konumu aslında genç nüfusa istihdam yaratacak teşebbüslere elverişli. Buda yatırım için diğer bir güçlü yönümüz. İlin her platformda tanıtımı ve Yatırımın önündeki engellerin tesbiti doğru yapılmalıdır. Yatırımcıyı ikna ve motive edecek çalışmalara ilin tüm kesimleri dahil edilmelidir. Yıllarca tarıma dayalı kapalı bir ekonomik yapının, bu alanda yatırım düşüncesi olan girişimcilerle aşılması gerektiğini düşünüyorum. Kalkınma ve Ekonomi Bakanlıklarının, ilimizin de içinde bulunduğu Cazibe Merkezleri Programları bu anlamda iyi değerlendirilirse, orta ve büyük ölçekli işletmeler(KOBİ)sayısının artması kalıcı istihdamı da beraberinde getirecektir ve göçü önleyecektir. İşsizlik göçü tetikleyen en önemli itici güçtür ve göç kentleşmede en önemli sorunlardan biridir. Muş ta son dönmelerde yapılan başta sanayi, Tarım, Turizm yatırımlarının artması olumlu gelişmeler. Fakat marka ve katma değeri olan, ilimiz patentli ürün- üretim modeli üzerinde çalışılması gerektiğini düşünüyorum. Bu kapsamda başta üniversitemiz olmak üzere, dışarıdaki yatırımcılarımız, stk, ve tüm paydaşlarla ortak aklın, çalışmanın olması kaçınılmazdır.
DAVUT BOZKURT’UN KURDUĞU MUŞBAP HAKKINDA DÜŞÜNCENİZ NEDİR?
Doğup büyüdüğünüz şehre aidiyet duygunuz, Hizmetiniz, şehre katkınız, ikametiniz ile sınırlı olmadığını, Davut Bey Kardeşimizin kurmuş olduğu, benimde katılımcısı olmaktan onur duyduğum platformda bir kez daha teyit etmiş oldum. Ülkemizin her bölgesinde, şehrinde özveri ile görev yapan kendi alanlarında başarılı çalışmaları ile gurur kaynağımız Yönetici ve akademisyenlerimizi buluşturmak zor ve özveri isteyen bir uğraş. Değerli platform yöneticimize bu anlamda şahsım ve hemşerilerim adına teşekkür ediyorum. iyiki varsınız.