Bu haftaki konuğumuz İstanbul Kadıköy Belediyesi Yüksek İnşaat Mühendisi genç ve dinamik hemşerimiz Caner Tatlı. Yaklaşık olarak üç yıldır Kadıköy Belediyesinde Yapı Kontrol Müdürlüğü Yapı Denetim Biriminde İnşaat Mühendisi olarak çalışan genç ve çalışkan hemşerimize hem kendi çalışma hayatını hem de Muş için ne tür projeler yapılabilirizi sorduk. Gelin hep beraber genç, dinamik, çalışkan ve işin ehli hemşerimizin sorularımıza verdiği cevaplara göz atalım:
Caner Tatlı kimdir, Kendinizden bahseder misiniz?
Öncelikle böyle güzel bir organizasyonda bana bu fırsatı tanıdığınız için teşekkür ederim. 16.07.1988 yılında Muş’ta doğdum ve büyüdüm. İlköğretim ve Lise eğitimimi memleketimde aldım. Üniversite hayatına ilk etapta Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde inşaat teknikerliğini 2 yıllık (ön lisans) okuyarak başladım. Daha sonra dikey geçiş yaparak İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği bölümünü kazandım. İTÜ’de okurken Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesini açıktan bitirdim. İTÜ’den mezun olunca İstanbul Gelişim Üniversitesinde İş Sağlığı ve Güvenliği üzerine Yüksek Lisans yaptım ve İSG sınavına girerek B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı oldum. Eğitimi çok seven biriydim bu yüzden hep okudum şuan Anadolu Üniversitesinde Yerel Yönetimler okuyorum.
Mesleğinizden, çalışma ortamınızdan ve projeleriniz bahsedermisiniz?
Ben yaklaşık 3 yıldır Kadıköy Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü Yapı Denetim Biriminde İnşaat Mühendisi olarak çalışıyorum. Ülkemiz maalesef ki deprem bölgesinde Türkiye çapındaki kentsel dönüşüm faaliyetleri kapsamında en büyük çalışma sahası İstanbul. İstanbul genelinde riskli yapı tespiti yapılan bina sayısı yaklaşık 39.102 olup, riskli yapı olduğu onaylanan yapıların sayısı ise 38.590. Riskli yapıların 165.944 adedi konut, 24.287 adedi işyeri olmak üzere 190.231 bağımsız birimden oluşuyor. Bu yenilemenin büyük bir kısmı Kadıköy’de gerçekleşiyor. Resmi olmayan verilere göre Kadıköy ilçesinde 12 bin binanın daha riskli yapı statüsünde değerlendirilmesi bekleniyor.
Kadıköy de T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm yasası çıktıktan sonra yaklaşık olarak 1500 bina kentsel dönüşümden faydalanarak yenilendi. Yenilenen bu binaların projelerine uygun yapılıp yapılmadığının kontrolünü en ince ayrıntısına kadar titiz bir şekilde gerçekleştiriyoruz. Çalışmalarımızı daha güvenli yapıların inşa edilmesi için severek ve isteyerek yapıyoruz.
Muş İçin Neler yapılabilir?
Bizler her ne kadar Muşta olmasak ta gerek mesleğimiz gerekse sevgimiz gereği yapılan çalışmaları yakından takip ediyoruz. Muşun kanayan yarası bence alt yapı sorunudur. Yıllarca bu sorun ya çözülememiş ya da çözülmek istenmemiştir. Alt yapı sorunu bilgi, cesaret, yetenek ve elbette sabır gerektiren ciddi bir konudur. Neyse ki Muş halkı bu konuda artık çok şanslı. Belediye Başkanımız Sayın Feyat Asya göreve geldikten sonra Muşumuzdaki tabuları yıkıp yapılamaz denilenleri yapmaya başladı. Yıllardır dokunulmayan içme suyu, yağmur suyu ve kanalizasyon hatlarının yenilenme çalışmalarına başladı ve çok büyük ilerlemeler gerçekleştirdi umarım bunlar kısa zamanda güzel bir şekilde sonuçlanır. Alt yapı ile beraber üst yapıda da projelerin hızlı bir şekilde başlatıldığını görüyoruz.Muşumuz deprem bölgesinde bulunduğundan riskli yapıların tespit edilip hızlı bir şekilde Kentsel dönüşüm ile yenilenmesi yeniden yapılan yapıların çok iyi kontrol ve takibinin yapılması gerekiyor. Ayrıca Muşta yeşil alanların artırılması yeni park alanlarının yapılması hem hemşerilerimiz hem de dışarıdan gelen vatandaşlarımız açısından faydalı olur.
Muş’lu Bürokrat ve Akademisyenler Platformunu nasıl buluyorsunuz?
Öncelikle Bu Platformun kurucu başkanı olan Sayın Davut BOZKURT Bey’e emekleri için teşekkür ederim. Kendisi Muştan uzakta ama gönlü hep Muş için atan değerli bir hemşerimiz. Bu platforma ben de üyeyim o yüzden çalışmalarımız beraber oluyor. Bizler bu platformda Muşumuza nasıl katkıda bulunabiliriz memleketimiz için neler yapabiliriz diye sürekli istişare toplantıları yapıyoruz. Muşlu olup ta Muştan uzakta yaşayan hemşerilerimizle görüşmeler yapıp memleketimiz için faydalı olmaya çalışıyoruz. Çalışmalarımız tüm hızıyla devam ediyor. En kısa zamanda platform üyelerimizle birlikte memleketimizde güzel bir Çalıştayı yapmayı planlıyoruz.