HABER49-Yaklaşık 30 gün süren zorlu göç yolculuğunun ardından Muş’un yaylalarına ulaşan Güneydoğulu göçerler, hayvanlarını serin otlaklarda otlatmaya başladı.
Yakıcı yaz sıcaklarından kaçan Güneydoğu Anadolu’nun göçerleri, 30 gün süren zorlu yolculuklarının ardından Muş’un yüksek rakımlı yaylalarına ulaştı. Diyarbakır ve Mardin’den küçükbaş hayvan sürüleriyle yola çıkan göçerler, binlerce kilometre kat ederek Muş’un Şenyayla bölgesine varmayı başardı.
“MUŞ'UN ŞENYAYLA BÖLGESİNE ULAŞTIK”
Göçerlerden Mehmet Raşit Kaplan, Mardin'in Nusaybin ilçesinden her yıl hayvanlarını Muş'taki yaylalara götürdüklerini söyleyerek göçer olarak zorlu bir hayat sürdürdüklerini dile getiren Kaplan, "Bu iş geçim kaynağımız. Yaklaşık 30 günden beri hayvanlarımızı dinlendire dinlendire yolumuza devam ediyoruz. Şu anda Muş'un Şenyayla bölgesine ulaştık. Burada birkaç gün konakladıktan sonra tekrar yolumuza devam edeceğiz. Günde ortalama 20 kilometre yürüyoruz. Karemeşe köyündeki yaylaya ulaşmaya çalışacağız." dedi.
“BİRÇOK ZORLUKLA KARŞILAŞIYORUZ”
Bu yolculuk sırasında yaban hayvan saldırılarından korunmak için nöbet de tuttuklarını anlatan Kaplan, "Gündüz hayvanlarımızı yürütüyoruz, akşam da dinleniyoruz. Birçok zorlukla karşılaşıyoruz. Yaylada 4 ay kaldıktan sonra tekrar yürüyerek Mardin'e ulaşıyoruz. Hayvancılık zor bir meslek ancak başka yapacağımız bir iş yok. Dedelerimizden kalan bu işi biz de devam ettiriyoruz. Daha fazla yem desteği bekliyoruz." ifadelerini kullandı.
“SONBAHARA KADAR HAYVANLARIMIZI BESLEYECEĞİZ”
Diyarbakır'ın Hani ilçesinden gelen Maşallah Süne ise 45 yıldır çobanlık yaparak geçimini sağladığını belirtti.
Havanın ısınmasıyla Muş'un yaylalarına geldiklerini dile getiren Süne, "Burada sonbahara kadar hayvanlarımızı besleyeceğiz ve tekrar Diyarbakır'a döneceğiz. Hayatımızın büyük bir bölümü dağda ve çadırlarda geçiyor. Sürekli küçükbaş hayvanların peşinde koşuyoruz. Geçim kaynağımız hayvancılıktır." diye konuştu.