HABER49-Muş'ta yaşayan 73 yaşındaki Kıbrıs gazisi Seyithan Keser, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nda Türk askerinin sergilediği kahramanlık mücadelesini ve esirlere gösterilen insani yaklaşımı anlattı.

G66 A1361

Askerlik görevine 1973 yılında başlayan ve Ankara Etimesgut'taki Gösteri ve Tatbikat Alayı'nda tankçı er olarak görev yaptığı sırada Kıbrıs Barış Harekatı için gönüllü olan Keser, intikal sürecinden cephe hattına kadar uzanan tanıklıklarını paylaştı.

G66 A1381

"YOZGAT'TA DUALARLA UĞURLANDIK"

Tankların trene yüklenmesi ve Mersin'e sevk edilmesi aşamasında bizzat görev aldığını belirten Keser, Yozgat'ın Yerköy ilçesinde halkın ve bir din görevlisinin kendilerini Kur'an-ı Kerim ve dualarla uğurladığını aktardı.

Muş ve ilçelerinde cumartesi günü hangi eczaneler nöbetçi?
Muş ve ilçelerinde cumartesi günü hangi eczaneler nöbetçi?
İçeriği Görüntüle

Mersin'den çıkartma gemileriyle Girne'ye hareket ettiklerini ifade eden Keser, karaya çıkış anını şu sözlerle dile getirdi:

"Girne'ye yaklaştığımızda havadan uçaksavar mermileriyle ateş açıldı. Geminin limana yanaşamayacağı belirtilince denizden yüzerek karaya çıktık. Zeytin ağaçlarının bulunduğu bölgede tertibat alarak ilerleyişe geçtik."

G66 A1371

"ESİRLERE ŞEFKAT GÖSTERDİK"

Girne Sanayi Bölgesi, Ercan Havalimanı, Beyköy, Paşaköy ve Maraş istikametinde ilerlediklerini kaydeden Keser, ateşkes kararının ardından Mağusa ve Değirmenlik bölgelerinde güvenlik tedbirleri aldıklarını söyledi.

Bölgedeki sivillere ve esirlere yönelik tutuma dikkati çeken Keser, "Türk askeri olarak esirlere şefkat gösterdik, asla zulmetmedik. Cebimizdeki bisküvileri, suyumuzu verdik; yaralıların pansumanını yaptık. Değirmenlik'te topladığımız yaklaşık 800 kişiye her gün düzenli ekmek ve su sağladık." dedi.

G66 A1387

ŞEHİT ARKADAŞINI VE YAŞADIĞI MANEVİ ANI UNUTMUYOR

Harekat sırasında Bitlisli silah arkadaşının şehit olduğu haberini telsizden aldığını ve bu acıyı unutamadığını belirten Keser, susuzluk çekilen bir anda tank kulesinden dışarı baktığında aksakallı bir kişiden su aldığını, depoya dönüp tekrar baktığında ise kimseyi göremediğini söyledi.

G66 A1403

Gazi Keser, harekat süresince lojistik açıdan hiçbir sıkıntı yaşamadıklarını vurgulayarak devletin imkanlarına minnettar olduğunu ifade etti.

G66 A1378G66 A1376G66 A1371G66 A1370G66 A1367G66 A1365G66 A1364G66 A1361

G66 A1414G66 A1411G66 A1410G66 A1406G66 A1397G66 A1394G66 A1389G66 A1385G66 A1383

Muhabir: NURAN ALTİNTAŞ