HABER49- Erzurum’un tarihi yapılarından Taş Ambarlar, kapalı çarşı ve diorama müzesi olarak yeniden düzenleniyor. 50 milyon TL destekle hayata geçirilecek proje, şehrin turizmine ve ekonomisine katkı sağlayacak.
Erzurum’un tarihi dokusunu ön plana çıkaracak “Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müzesi Projesi” için destek sözleşmesi imzalandı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı (CMDP) kapsamında Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) desteğiyle hayata geçirilecek proje, Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulanacak. Proje imza törenine Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, KUDAKA Genel Sekreteri Oktay Güven ve ilgili kurum yetkilileri katıldı. Proje ile birlikte Erzurum’un merkezinde tarihi öneme sahip Taş Ambarlar, turizm ve ticaretin yeni cazibe noktalarından biri haline gelecek.
TAŞ AMBARLAR, RESTORASYONLA YENİ İŞLEVLERE KAVUŞACAK
Yakutiye ilçesinde bulunan ve Erzurum’un tarihi siluetinin önemli yapı taşlarından biri olan Taş Ambarlar, proje kapsamında aslına uygun şekilde restore edilecek. Restorasyon çalışmalarında yapının özgün taş mimarisi korunacak, doğal ışıkla aydınlatılmış iç mekânlar ve çağdaş çatı sistemleriyle yapı güçlendirilecek. 7 bin 120 metrekarelik alanda uygulanacak projede 66 dükkândan oluşan bir yöresel ürünler çarşısı kurulacak. Ayrıca, ziyaretçilerin tarihsel anlatımlarla buluşacağı 6 diorama salonu, cep sineması, sosyal alanlar, restoranlar ve mescit gibi hizmet birimleri de projeye dâhil edilecek. Proje için CMDP kapsamında 50 milyon TL hibe sağlanacak. Restorasyon süreci tamamlandığında yapı, hem kültürel hem ekonomik işlevselliği olan çok amaçlı bir kompleks olarak hizmet verecek.
YENİ ÇARŞI VE MÜZE PROJESİ, TURİZME VE İSTİHDAMA KATKI SAĞLAYACAK
Proje sayesinde doğrudan 20 kişilik, dolaylı olarak ise yaklaşık 200 kişilik bir istihdam oluşturulması planlanıyor. Özellikle Erzurum’a gelen yerli ve yabancı turistlerin şehir merkezinde daha uzun süre kalmaları hedefleniyor. Yöresel el sanatları ve geleneksel mutfak ürünlerinin sergileneceği çarşı, turistik çeşitliliği artırarak kentin ticaret hayatına da ivme kazandıracak. Kapalı çarşı içinde oluşturulacak diorama müzesi, Erzurum’un tarihini tematik canlandırmalarla anlatacak. Bu sayede kentin kültürel mirası hem görsel hem de içerik olarak ziyaretçilere aktarılacak. Proje, kent merkezinde turizmle iç içe geçmiş bir sosyoekonomik yapı oluşturulmasına katkı sunacak.
STRATEJİK KONUMUYLA KÜLTÜR ROTALARINI BİRLEŞTİREN BİR NOKTA OLACAK
Yeni kompleksin, Erzurum’un tarihi merkezine yakınlığı projenin değerini artıran unsurlar arasında yer alıyor. Ulu Cami, Çifte Minareli Medrese, Yakutiye Medresesi, Lalapaşa Camii ve Rüstem Paşa Bedesteni gibi tarihi yapılara birkaç dakikalık mesafede konumlanan Taş Ambarlar, turistik yürüyüş güzergâhlarının yeni durağı olarak öne çıkacak. Ayrıca proje, daha önce aynı program kapsamında desteklenen “Kültür Yolu” ve “Üç Kümbetler Çevresi İyileştirme Projesi” ile entegre şekilde planlandı. Bu bütünlük, Erzurum’un merkezinde tarihi dokunun korunarak işlevsel hale getirilmesini sağlayacak.
DÖRT MEVSİM TURİZM HEDEFİ İÇİN YENİ BİR ADIM ATILIYOR
Erzurum’un dört mevsim turizm vizyonuna katkı sunacak olan Taş Ambarlar Kapalı Çarşı ve Tarih Dioramaları Müzesi, şehrin kültürel altyapısını güçlendirecek. Yaz ve kış turizmine yönelik alternatif alan ihtiyacına cevap verecek proje, aynı zamanda şehrin geçmişiyle bağ kuran yeni nesillere de eğitim ve kültür alanı sunacak. Yapının yeniden işlevlendirilmesiyle birlikte Erzurum’da hem turizm potansiyeli artacak hem de tarihi yapılar modern kent yaşantısının bir parçası haline getirilecek.