Erzurum'da halk sordu, Başkan Sekmen cevapladı: Şehrin nabzı bu programda atıyor Erzurum'da halk sordu, Başkan Sekmen cevapladı: Şehrin nabzı bu programda atıyor

HABER49-Erzurum, EİT 2025 Turizm Başkenti unvanı kapsamında ilk uluslararası heyetini ağırladı. Türkmenistan, Tacikistan ve Pakistan’dan gelen üst düzey temsilciler, Erzurum’da düzenlenecek Turizm Bakanları Toplantısı’na katılmak üzere kente geldi.

 2025 yılında Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) tarafından “Turizm Başkenti” ilan edilen Erzurum, bu kapsamda uluslararası alanda dikkat çeken ilk büyük misafir heyetini ağırladı. Kent, Orta Asya ve Güney Asya'dan gelen üst düzey turizm temsilcilerini karşılayarak büyük bir diplomatik organizasyona ev sahipliği yaptı. Türkmenistan Kültür Bakanı Atageldi Shamyradov, Tacikistan Turizm Geliştirme Komitesi Başkan Yardımcısı Ziyodullo Salimzoda ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Delegasyon Başkanı Ali Zahid’in yer aldığı heyet, Erzurum’da gerçekleştirilecek “Turizm Bakanları Toplantısı”na katılmak üzere kente geldi. Erzurum Havalimanı’nda karşılanan heyeti, Vali Yardımcısı Mustafa Berk Çelik, EİT 2025 Erzurum Koordinatörü Muharrem Çığlık, Yakutiye Kaymakamı Tuncay Kaldırım ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Yer karşıladı.

Heyetin gelişiyle birlikte kentte diplomatik hareketlilik başlarken, Erzurum’un uluslararası turizmdeki rolü ve potansiyeli yeniden gündeme taşındı. Bu ziyaret, sadece EİT üyeleri arasında değil, aynı zamanda dünya genelinde Erzurum’un adının turizmle anılmasını sağlayacak önemli bir basamak olarak değerlendiriliyor. Heyet üyeleri, kentin tarihi, kültürel ve doğal zenginliklerini yerinde görmek, yapılacak yatırımları ve projeleri değerlendirmek üzere Erzurum’daki temaslarına başladı. Bu durum, bölgesel turizm diplomasisi açısından büyük önem taşırken, şehrin 2025 yılına hazırlık sürecinde önemli bir kilometre taşı olarak öne çıkıyor.

Erzurum'un Turizm Vizyonu Uluslararası Düzeye Taşınıyor

Erzurum’un EİT 2025 Turizm Başkenti seçilmesiyle birlikte, kentin sadece yerel değil, uluslararası ölçekte de tanınırlığı artırılıyor. Bu kapsamda düzenlenen Turizm Bakanları Toplantısı, Erzurum’un sahip olduğu kültürel mirasın tanıtımı açısından büyük önem taşıyor. Tarihi İpek Yolu üzerinde yer alması, zengin mimarisi, gastronomisi ve kış turizmi potansiyeliyle ön plana çıkan Erzurum, EİT üye ülkelerinin ilgisini çekmeye başladı. Heyet üyelerinin şehirdeki tarihi mekanları ziyaret etmesi, turizm yatırımlarına yönelik incelemelerde bulunması ve bölgesel iş birliği imkanlarının değerlendirilmesi, Erzurum’u bir cazibe merkezi haline getirme hedefini güçlendiriyor.

Şehirde yapılacak tanıtım faaliyetleri, kültürel etkinlikler ve iş birlikleri, Erzurum’un turizmden aldığı payı artırma noktasında kritik rol oynayacak. Özellikle Pakistan, Türkmenistan ve Tacikistan gibi ülkelerle yapılacak ortak projeler, hem turizm hareketliliğini artıracak hem de kültürel diplomasiye katkı sunacak. Kentin sadece bir turizm destinasyonu değil, aynı zamanda uluslararası iş birliklerine açık bir merkez haline gelmesi, bölge ekonomisi açısından da olumlu yansımalar doğuracak. Bu ziyaretler, Erzurum’un dünyaya açılan kapısı niteliğinde ve bu yıl boyunca sürecek diplomatik temasların ilk adımı olarak değerlendiriliyor.

Kaynak: İHA