HABER49-21. Uluslararası Geometri Sempozyumu, geometrinin akademik dünyadaki gelişimini desteklemek amacıyla bu yıl Erzurum’da düzenlendi. Sempozyum, Türk matematik camiasının saygın isimlerinden Prof. Dr. Arif Salimov onuruna gerçekleştirildi. Etkinliğin açılışı, ETÜ Fen Fakültesi Konferans Salonu’nda geniş bir katılımla yapıldı. Akademisyenler, öğrenciler ve geometri biliminin önde gelen isimleri, güncel araştırmalarını paylaşarak disiplinler arası bilgi akışını güçlendirdi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan ETÜ Fen Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyesi ve Sempozyum Başkanı Doç. Dr. Sibel Turanlı, etkinliğin bilim dünyasına katkı sağlayacağına olan inancını vurguladı. Turanlı, “Bu tür uluslararası organizasyonlar, kolektif çabanın ve bilimin birleştirici gücünün en güzel örneklerinden biridir,” dedi. Ayrıca, Türkiye’deki birçok matematik bölümünün kurulmasında katkısı bulunan Türk Dünyası Matematikçileri Birliği Onursal Başkanı Prof. Dr. Hilmi Hacısalihoğlu’na da teşekkürlerini sundu. Sempozyumda sunulan bildirilerin, geometrik araştırmaların gelişmesine katkı sağlaması bekleniyor.

Erzurum’da Jandarma Suç Örgütüne Geçit Vermedi: Silah, Kimlik ve Nakit Ele Geçirildi
Erzurum’da Jandarma Suç Örgütüne Geçit Vermedi: Silah, Kimlik ve Nakit Ele Geçirildi
İçeriği Görüntüle

BİLİMSEL DAYANIŞMA VE VEFA ERZURUM’DA BULUŞTU

Sempozyumun bir diğer dikkat çekici ismi Türkiye Geometri Derneği Başkanı Prof. Dr. Murat Tosun oldu. Konuşmasında etkinliğin Erzurum’da düzenlenmesinin anlamlı olduğunu belirten Tosun, Erzurum’un milli mücadelenin önemli merkezlerinden biri olduğuna değinerek, “Uluslararası Geometri Sempozyumu’nu bu anlamlı şehirde gerçekleştirmek bizim için gurur kaynağıdır,” ifadelerini kullandı. Ayrıca, bu yılki sempozyumun Prof. Dr. Arif Salimov anısına yapılmasının vefa duygusunun ne kadar güçlü olduğunu gösterdiğini dile getirdi. “Vefa, sadece bir semt adı değil, bu tür bilimsel etkinliklerle yaşatılan bir değerdir,” diyerek, bilim insanları arasında manevi bağların önemine dikkat çekti.

Geometri konferanslarının ilk olarak 23 yıl önce Fırat Üniversitesi’nde başladığını hatırlatan Tosun, zorluklara rağmen bu geleneğin sürdürüldüğünü ve gelecekte daha geniş katılımlı sempozyumlarla devam etmesini umduklarını belirtti. Pandemi ve doğal afetler nedeniyle verilen kısa araların ardından yeniden bir araya gelmenin sevincini yaşadıklarını ifade eden Tosun, genç akademisyenlerin çabalarıyla bu sempozyumların geleceğe taşınacağına inandığını vurguladı. Etkinlik boyunca ortaya konan bilimsel sunumlar, Türkiye ve dünyadan katılan araştırmacıların bilgi birikimlerini birleştirerek disiplinler arası sinerji oluşturdu.

ULUSLARARASI KATILIM VE YOĞUN AKADEMİK PAYLAŞIM

  1. Uluslararası Geometri Sempozyumu, bilimsel çeşitliliği ve zenginliğiyle dikkat çekti. Yurt içinden ve yurt dışından 82 bilim insanı, geometri biliminin farklı alanlarında yaptıkları güncel araştırmaları paylaştı. Toplamda 59 bilimsel sunumun gerçekleştiği sempozyumun 30’u yüz yüze, 29’u ise çevrim içi olarak yapıldı. Bu sayede hem fiziksel katılım imkânı bulan hem de coğrafi engeller nedeniyle uzaktan bağlanan akademisyenler, bilgi alışverişinde bulunarak bilimsel tartışmaları daha da derinleştirdi.

Sunumlar kapsamında diferansiyel geometri, cebirsel geometri, topoloji, geometri öğretimi gibi farklı alanlarda çalışmalar tanıtıldı. Katılımcılar, birbirlerinin projelerini dinleyerek yeni araştırma iş birliklerinin temellerini attı. Etkinlik süresince yapılan oturumlar, ETÜ’nün akademik kapasitesini ve uluslararası ölçekteki bilimsel iş birliklerine ev sahipliği yapma yetkinliğini de gözler önüne serdi. Ayrıca öğrenciler, alanında yetkin bilim insanlarıyla doğrudan iletişim kurarak akademik kariyerlerine dair ilham verici deneyimler yaşadı. Bu yönüyle sempozyum, sadece bilimsel bir etkinlik değil, aynı zamanda genç araştırmacıların geleceğe yönelik vizyonlarını şekillendiren önemli bir platform oldu.

Kaynak: İHA