Bölge

Elazığ’da Sağlık Personeline Hayat Kurtaran Eğitim: İleri Yaşam Desteği Eğitimi Gerçekleştirildi

Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik düzenlenen “İleri Yaşam Desteği Eğitimi”, hayati müdahalelerde zamanlamanın ve doğru tekniğin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Eğitim, kalp ve solunum durmalarında yapılacak müdahalelerin profesyonel düzeyde öğretilmesini hedefliyor.

HABER49-Elazığ Fırat Üniversitesi Hastanesi’nde sağlık çalışanlarına yönelik düzenlenen “İleri Yaşam Desteği Eğitimi”, hayati müdahalelerde zamanlamanın ve doğru tekniğin önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Eğitim, kalp ve solunum durmalarında yapılacak müdahalelerin profesyonel düzeyde öğretilmesini hedefliyor

Sağlık Çalışanlarına Hayat Kurtaran Bilgi: Fırat Üniversitesi’nden Kritik Müdahale Eğitimi

Elazığ’daki Fırat Üniversitesi Hastanesi, sağlık çalışanlarının acil durumlarda hayat kurtarıcı müdahaleleri doğru ve zamanında yapabilmelerini sağlamak amacıyla kapsamlı bir “İleri Yaşam Desteği Eğitimi” düzenledi. Hastanenin 6. katındaki konferans salonunda gerçekleştirilen eğitime, farklı birimlerden çok sayıda sağlık çalışanı katılım sağladı. Katılımcılar, teorik ve uygulamalı eğitimler ile kalp ve solunum durması gibi kritik anlarda yapılması gereken müdahaleleri detaylarıyla öğrenme fırsatı buldu.

Eğitimin açılış konuşmasını yapan Fırat Üniversitesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Aksu, acil müdahalenin zamanlamasına dikkat çekerek, “Kalp durması gibi durumlarda ilk dakikalar altın değerinde. İlk 4 dakikada temel yaşam desteği, ilk 8 dakikada ise ileri yaşam desteğine başlanmalı. 10. dakikadan sonra oluşan beyin hasarı ise çoğunlukla kalıcı oluyor” dedi. Aksu, özellikle hastane dışında gelişen acil durumlarda sağlık personelinin hızlı ve etkili müdahalesinin yaşamsal önem taşıdığını da vurguladı.

Kaliteli Göğüs Masajı ve Erken Şok Hayat Kurtarıyor

Eğitimde ileri yaşam desteğinin yalnızca temel teknik bilgilerden ibaret olmadığına dikkat çekildi. Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aksu’nun sunumunda, kesintisiz ve kaliteli göğüs kompresyonunun, doğru zamanlamayla yapılan şok uygulamasının ve ilaç müdahalesinin insan hayatı üzerindeki belirleyici rolüne değinildi. Kalp masajı sırasında temel havayolu yönetimi ile başlayıp, ileri düzey havayolu desteğine geçişin doğru uygulanması gerektiğini belirten Aksu, “Adrenalin gibi ilaçların zamanında uygulanması hayati öneme sahiptir. Bu yüzden ekiplerin koordinasyonu, ekipman bilgisi ve refleksif müdahale kapasitesi üst düzeyde olmalı” diye konuştu.

Katılımcı sağlık personeline, senaryo bazlı canlandırmalarla eğitim verilirken; gerçek vakalara en yakın şekilde tasarlanmış acil müdahale simülasyonları da uygulandı. Eğitim sonunda yapılan değerlendirme testlerinde yüksek başarı oranı elde edilirken, sağlık çalışanlarının bu tür eğitimlerle hem bireysel hem ekip bazlı yeterliliklerinin arttığı vurgulandı.

Fırat Üniversitesi Hastanesi yönetimi, benzeri eğitimlerin belirli aralıklarla düzenlenmeye devam edeceğini ve bölgedeki sağlık hizmetlerinin niteliğinin artırılmasının öncelikli hedefleri arasında yer aldığını açıkladı.