HABER49-Bugün saat 09.10 itibarıyla dolar/TL yatay bir seyir izlerken, Euro/TL yüzde 0,2 yükselişle 48,7620, sterlin/TL ise yüzde 0,2 düşüşle 56,0680 seviyesinde bulunuyor. Piyasalardaki bu hareketlilik, hem yurt içi hem de uluslararası gelişmelerle doğrudan ilişkilendiriliyor.
ABD’de hükümetin uzun süredir kapalı kalması ve Başkan Donald Trump’ın Çin ile planlanan görüşmenin gerçekleşmeme ihtimaline dair açıklamaları, küresel döviz piyasalarında dalgalanmalara neden oldu. Dolar endeksi dün yüzde 0,4 artışla 98,96 seviyesinde kapanırken, yeni işlem gününde yüzde 0,1 düşüşle 98,89’da işlem görüyor. Trump, Güney Kore’de iki hafta içinde Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geleceğini belirtirken, görüşmenin gerçekleşmeme olasılığını da gündeme taşıdı. Trump, Çin ile adil bir anlaşma yapacaklarını ifade ederek, “Bence toplantı çok başarılı olacak. Bunu bekleyen birçok insan var ama belki de gerçekleşmeyecek” dedi.
ABD’de federal hükümetin bütçe yetersizliğinden ötürü kapalı kalması ve Senato’da geçici bütçe tasarısının onaylanamaması da piyasalarda belirsizlik yaratmaya devam ediyor. 1 Ekim’den beri kapalı olan federal hükümet, Senato’da dün yapılan 11’inci oylamada geçici bütçe tasarısının yine reddedilmesi nedeniyle açılmadı. Senatonun bir sonraki oylaması bugün yapılacak ve yatırımcılar bu gelişmeyi yakından takip ediyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed’in yıl sonuna kadar iki faiz indirimi yapacağı beklentisi korunurken, gelecek yıl için üç faiz indirimi öngörülüyor. Analistler, bugün yurt içinde finansal kesim dışındaki firmaların döviz varlık ve yükümlülüklerinin, yurt dışında ise Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde’ın konuşması ve ABD’de haftalık mortgage başvurularının yakından takip edileceğini belirtiyor. Piyasalar, bu gelişmeler ışığında dalgalı bir seyir izleyebilir.