HABER49-DAİMFED Malatya Şube Başkanı Esen, yerinde dönüşüm süresinin kısa tutulmasını ve İstanbul dışındaki illerde teşviklerin yetersizliğini eleştirerek “Adalet için destekler eşitlenmeli” çağrısında bulundu.
Malatya’da Yerinde Dönüşüm Seferberliği: Belediyeler Son Ayda Hızla Atağa Geçti
Doğu Akdeniz İnşaat Müteahhit Birlikleri Federasyonu (DAİMFED) Malatya Şube Başkanı Kadircan Esen, Malatya’da yerinde dönüşüm çalışmalarında son bir ayda gözle görülür bir ivme kazanıldığını açıkladı. Battalgazi ve Yeşilyurt belediyelerinin teknik ekiplerinin büyük özveriyle çalıştığını vurgulayan Esen, belediyelerin bu süreçte gece gündüz demeden vatandaşların başvurularını karşılamaya gayret ettiğini belirtti. Yerinde dönüşümde Malatya’nın diğer illerin gerisinde kaldığını ifade eden Esen, “Mayıs ayı ortalarında Adıyaman’da 16 bin bağımsız bölüm ruhsatlandırılmışken, Malatya bu rakamın yarısından daha azı olan 6 bin 500 seviyesindeydi” dedi. Bu açığın son bir aylık süreçte belediyelerin olağanüstü çabaları sayesinde bir nebze olsun kapatıldığını belirten Esen, ruhsat sayısındaki artışın hem vatandaşların hibe ve kredi desteklerinden yararlanmasına olanak tanıdığını hem de şehirdeki yapılaşmanın daha güvenli hâle gelmesi için umut verdiğini söyledi.
Süre Sınırlaması Tepki Çekti: “Fırsat Eşitliği Zedelendi, Teşvikler Tüm Türkiye’ye Yayılmalı”
Kadircan Esen, yerinde dönüşüm başvurularının 30 Haziran itibariyle sona erdirilmesini eleştirerek, bu sürenin kısa olmasının birçok hak sahibinin sürece dahil olmasını engellediğini söyledi. Özellikle dar gelirli vatandaşların, hazırlık sürecine yeterince zaman bulamadığını vurgulayan Esen, sürenin uzatılmasının fırsat eşitliği açısından önemli olduğuna dikkat çekti. Malatya gibi deprem kuşağında yer alan şehirlerde, dönüşüm teşviklerinin daha uzun vadeli ve kapsayıcı olması gerektiğini belirten DAİMFED Başkanı, “Bakanlığımız, İstanbul’da uygulanan KDV indirimi ve benzeri teşvikleri Malatya gibi illere de uygulamalıdır” dedi. Esen, İstanbul’daki konut projelerinde %1 olan KDV oranının Malatya’da %20 olduğunu, bu farkın ise ortalama bir konutta 400 ila 500 bin TL ek maliyet anlamına geldiğini ifade etti. Bu durumun adil olmadığını belirten Esen, “Deprem riski eşit, ancak destekler eşitsiz” diyerek yetkililere çağrıda bulundu. Yerinde dönüşüm ile kentsel dönüşüm politikalarının entegre edilmesi gerektiğini de kaydeden Esen, DAİMFED olarak bu sürecin daha adil, sürdürülebilir ve kapsayıcı olması için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi.