24 Haziran’da gerçekleştirilen seçimlerle birlikte Türkiye fiilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişi gerçekleştirdi. En yakın rakipine 10 milyon oy farkla Cumhurbaşkanlığını kazanan Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Cumhurbaşkanlığı ile birlikte meclis çoğunluğunu da elde ederek seçimin kazananı olan Cumhur İttifakı yeni dönemin mührünü eline aldı.
Yüksek Seçim Kurulu tarafından kesin sonuçların ilan edilmesiyle birlikte hem Cumhurbaşkanı hem de Milletvekilleri yemin ederek görevlerine başlayacak. Yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanı Bakanlar Kurulu üyelerini açıklayacak ve Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi fiilen de başlamış olacak. Ak Parti’nin milletvekili sayısı mecliste tek başına çoğunluğu elde edemediği için milletvekillerinin bakanlık için istifa ettirilmesi çok mümkün görünmüyor fakat bu konuda son söz Cumhurbaşkanın.
Ak Parti meclisteki mevcudunu korumak durumunda olduğu için yeni Bakanlar Kurulunun tamamına yakını meclis dışından olacak. Bu da gösteriyor ki mevcut bakanların tamamına yakını yeni kabinede yer alamayacak. Mevcut sistemde 21 olan Bakanlık sayısı yeni sistemle birlikte 16’ya iniyor. Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı yeni sistemde yer alıyor. Müsteşarlık olan Hazine, Maliye ile birleştirerek Hazine ve Maliye Bakanlığı haline getiriliyor. Dışişleri Bakanlığı da Avrupa Birliği Bakanlığı ile birleşerek sadece Dışişleri Bakanlığı haline geliyor. Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı, Çalışma ve Sosyalle Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığını birleştirmek suretiyle tek bakanlık haline getiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığıyla Gıda Tarım Bakanlığını birleştirmek suretiyle tek bakanlık haline getiriliyor. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığını ise Kalkınma Bakanlığıyla Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığını birleştirmek suretiyle tek bakanlık haline getiriliyor.
Güvenoyu, gensoru gibi mekanizmaların yeni sistemde bulunmaması nedeniyle Cumhurbaşkanı yürütmeyi etkin bir şekilde kullanacak ve bakanlar sadece Cumhurbaşkanına karşı sorumlu olacak. Bakanların yapmış oldukları iş ve işlemlerden dolayı mecliste gensoru ile karşılaşmaları mümkün olmayacak. İcraatlarından ve performansından memnun olunmayan bakanlar Cumhurbaşkanı tarafından görevden alınabilecek.
Cumhurbaşkanının kararname yetkisini etkin bir şekilde kullanmasının önü de Cumhur İttifakının meclis çoğunluğunu elde etmesiyle birlikte açılmış oldu. MHP ile Ak Partinin ittifaklarının devam etmesi durumunda Cumhurbaşkanı kararnamelerini tıkayacak, aksine kanuni düzenlemeler
yapabilecek çoğunlukta olmayan muhalefetin yürütmeyi denetleyecek bir mekanizması yeni sistemde olmayacak.
Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte Cumhurbaşkanının bürokratik oligarşiyi bitireceği, sistemin daha hızlı ve etkin kullanılacağı hedefleniyor. Yeni sistemin fiilen nasıl işletileceği,
ne gibi sonuçlar doğuracağı merakla bekleniyor. Yasama organı ile yürütmenin net bir şekilde birbirinden ayrıldığı bu sistemde yargının da bağımsızlığıyla güçler ayrılığının tam manasıyla gerçekleşmiş olması yeni sistemin en güzel tarafı olacak.
Yeni sistemin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini, etkili ve hızlı yürütmenin bürokratik engellere takılmadan işlemesini temenni ediyorum.