HABER49-Van’ın Erciş ilçesinde coğrafi işaret tesciline sahip olan meşhur Erciş lahanasının fide dikim sezonu açıldı. Bölge çiftçileri, aroması ve dayanıklılığıyla bilinen bu lahanayı özenle yetiştirmeye devam ediyor. Van’ın özgün iklim koşullarında yetişen Erciş lahanası, özellikle kış aylarında sofralarda tercih edilen önemli bir ürün olarak dikkat çekiyor. Yaklaşık bin 700 dekar alanda ekilen lahananın üretiminde 500’ü aşkın çiftçi görev alıyor. Tohumlar Nisan ayında ekilirken, Haziran ayında fideler toprakla buluşturuluyor. Hasat döneminin ise Ekim ayı başı ile sonu arasında gerçekleştiği belirtiliyor. İlçenin Gölağzı, Çınarlı, Alkanat ve Tekevler mahallelerinde yoğun ekimi yapılan Erciş lahanası, ilçe sınırları içinde ve dışındaki pazarlarda yoğun talep görüyor. Ürün genellikle sarmalık olarak ve turşu yapımında kullanılıyor. Ortalama 40-50 kilogram ağırlığındaki büyük lahana başlarıyla dikkat çeken Erciş lahanası, 2024 yılında Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili aldı.
ERCİŞ LAHANASININ ÜRETİM SÜRECİ VE ÖNEMİ
Erciş lahanası, yöre halkı için önemli bir geçim kaynağı olarak kabul ediliyor. Yaklaşık iki ay süren fide dikim sürecinden sonra başlayan büyüme dönemi, Ekim ayında yapılan hasat ile son buluyor. Yörede 500’den fazla çiftçi, bu lahana çeşidinin üretiminde aktif rol oynuyor. Lahananın kendine has aroması ve dayanıklılığı, özellikle soğuk havalarda tercih edilmesini sağlıyor. İlçede ekilen lahanalar genellikle büyük boyutlarıyla bilinmekte olup, lezzetli turşu ve yemeklerde kullanılıyor. Coğrafi işaretle tescillenmesi, ürünün kalitesinin ve bölgeye özgü özelliklerinin resmi olarak kabul edildiğinin göstergesi olarak değerlendiriliyor. Bu tescil, ürünün haklarının korunması ve tanıtımının artırılması için önemli bir adım olarak görülüyor.
ÇİFTÇİLERDEN TURŞU FABRİKASI TALEBİ
20 yıldır çiftçilikle uğraşan Kadir Yılmaz, Erciş lahanasının üretim süreci hakkında bilgi verdi. Yılmaz, Nisan ayında tohumların ekildiğini, Haziran ayında fidelerin dikildiğini ve Ekim ayında emeğin karşılığını aldıklarını söyledi. Ancak üreticiler, coğrafi işaret tesciline rağmen ürünün işlenmesi ve pazarlanmasında yaşanan sıkıntılara dikkat çekiyor. Yılmaz, patenti alınan Erciş lahanasının değerlendirilmesi amacıyla ilçeye turşu fabrikası kurulmasını talep etti. Böyle bir tesisin hem üreticilerin gelirini artıracağını hem de ürünün katma değerini yükselteceğini belirtti. Turşu fabrikası talebi, yerel üreticilerin ürünün ekonomiye kazandırılması noktasındaki beklentilerini yansıtıyor.