HABER49- Erzincan'da el sanatlarına olan ilgiyi bir adım öteye taşıyan tespih ustası Mehmet Aydın, Brezilya'da yetişen kuka ağacının meyvesini işleyerek eşsiz tespihler ve takılar üretiyor. Zarif detaylarla süslenmiş bu el emeği güzellikler, koleksiyonerlerin ve yurtdışından gelen taliplerin ilgisini çekiyor.

Brezilya’dan Erzincan’a Uzanan Yolculuk

Erzincan’da el sanatları alanında çalışan ve şehrin tek tespih işlemecisi olan Mehmet Aydın, Brezilya'dan ithal ettiği kuka ağacı meyvesini ince işçilikle tespih haline getiriyor. Sanata olan ilgisini 10 yıl önce keşfeden Aydın, zamanla bu hobisini mesleğe dönüştürerek siparişlere yetişemeyecek duruma geldi. Doğal yapısı ve antibakteriyel özellikleriyle bilinen kuka ağacı, ustanın elinde estetik ve fonksiyonelliği birleştiren eşsiz eserlere dönüşüyor.

Kuka Tespihler Yurtdışından da Talep Görüyor

Aydın'ın elinden çıkan kuka tespihler, súdece Türkiye'de değil, Avrupa'daki koleksiyonerler tarafından da büyük ilgiyle karşılanıyor. Özellikle Almanya, Fransa, İngiltere ve Danimarka’da yaşayan Türkler, bu eşsiz sanat eserlerini koleksiyonlarına eklemek için sipariş veriyor. Aydın, kuka ağacının doğal ve antibakteriyel olması sebebiyle tespih yapımında çok tercih edilen bir malzeme olduğunu belirtiyor.

Elazığ’da kavşakta feci kaza: 4 kişi yaralandı Elazığ’da kavşakta feci kaza: 4 kişi yaralandı

Osmanlı Döneminden Kalma Değerli Tespihler

Kuka dışında kehribar, Oltu taşı ve gümüş kullanarak da tespihler üreten Mehmet Aydın, bu sanatın sabır ve sevgi gerektirdiğini belirtiyor. Piyasada 3 bin ila 10 bin lira arasında değişen fiyatlarla satılan bu el emeği tespihler, koleksiyonerlerin ilgisini çekiyor. Osmanlı döneminden kalma ve kullanıldıkça rengi değişen bazı tespihlerin değerinin ise 100 bin lirayı bulduğunu belirten Aydın, "Osmanlı döneminde hekimler de kuka ağacını sıkça kullanırlarmış. Bu nedenle tarih boyunca değerini koruyan bir malzeme olmuş" ifadelerini kullandı.

Kaynak: İHA