HABER49- Dernek tarafından hayata geçirilen ve İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen “Su Altı Dalış Eğitim ve Turizm Projesi-3” ile 50 kişiye profesyonel dalgıçlık eğitimi veriliyor. Eğitimler, alanında uzman dalış eğitmenlerinin gözetiminde hem teorik hem de uygulamalı olarak gerçekleştiriliyor.

Katılımcılara yalnızca temel dalış teknikleri değil, aynı zamanda su altı güvenliği, ekipman kullanımı ve acil durum yönetimi gibi konular da öğretiliyor. Program, yalnızca bir spor etkinliği olmanın ötesine geçerek, bireyleri bilinçli birer su altı kaşifi haline getirmeyi hedefliyor. Eğitim süreci sonunda dalgıç adayları, Van Gölü’nün eşsiz su altı ekosistemine dalarak, gölün bilinmeyen derinliklerini keşfetme şansı yakalıyor. Mikrobiyalit oluşumları, batık gemiler ve su altındaki tarihi kalıntılar, dalgıçlara hem görsel bir şölen hem de keşfedilecek kültürel miras sunuyor. Bu eğitimler sayesinde hem kişisel gelişim destekleniyor hem de bölgenin turizm potansiyeli güçleniyor.

VAN GÖLÜ’NÜN DERİNLİKLERİNDEN TURİZME KATKI: HEDEF 2026’DA BÖLGEYİ ULUSLARARASI DALIŞ MERKEZİ HALİNE GETİRMEK

Yukarı Deniz Derneği Başkanı Cumali Birol, projenin ilgiyle karşılandığını ve bölge halkının yanı sıra farklı illerden gelen katılımcıların da projeye dahil olduğunu belirtti. Dernek olarak sadece eğitim vermeyi değil, Van Gölü Havzası’nı dalış turizmi açısından cazibe merkezine dönüştürmeyi hedeflediklerini söyleyen Birol, bu amaç doğrultusunda ciddi hazırlıklar yürüttüklerini ifade etti. Su sıcaklığının 26 dereceye kadar yükseldiği yaz aylarında özellikle Adilcevaz kıyılarındaki bakir sularda gerçekleştirilen dalışların, bölgenin tanıtımı için büyük fırsat sunduğunu vurgulayan Birol, “Şu anda mikrobiyalitlere, tarihi kale kalıntılarına ve Rus batığına dalış yapıyoruz” dedi.

Elazığ’da Hafriyat Kamyonu Devrildi, Otomobil Enkaz Altında Kaldı: 1 Kişi Yaralandı
Elazığ’da Hafriyat Kamyonu Devrildi, Otomobil Enkaz Altında Kaldı: 1 Kişi Yaralandı
İçeriği Görüntüle

2026 yılı sonuna kadar bölgede dalış turizminin altyapısının tamamlanması hedefleniyor. Bu kapsamda dalış teknesi ve teknik ekipman eksikliklerinin giderilmesi için çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca, yüzme ve kano gibi su sporlarına yönelik eğitimlerin de verilmesiyle birlikte Van Gölü’nün sadece su altı değil, su üstü turizmi açısından da değerlendirilmesi planlanıyor. Birol, 15 yaş üstü gençleri dalış okuluna davet ederek, üç seviyede dalış eğitimi (1, 2 ve 3 yıldız) verdiklerini duyurdu. Bitlis’in bu vizyoner projesiyle hem gençlere yeni bir meslek kapısı açılıyor hem de Türkiye, dalış turizminde yeni bir merkez kazanıyor.

Kaynak: İHA