HABER49-Bitlis'in Tatvan ilçesinde iki ayrı noktada piknik ateşinden çıkan örtü yangınında 45 dönümlük alan kül oldu. Yetkililer, sorumsuz piknikçileri uyararak daha dikkatli olunmasını istedi.
Tatvan ve Yelkenli'de Aynı Anda Başlayan Alevler Doğayı Sardı
Bitlis'in Tatvan ilçesinde yaz aylarının gelişiyle birlikte artan piknik faaliyetleri, doğaya büyük zarar verdi. Tatvan-Ahlat yolu üzerindeki Çöplük mevkii ile Van yolu üzerinde bulunan Yelkenli köyünde, piknikçilerin yaktığı mangal ateşleri kontrolsüz şekilde örtü yangınına dönüştü. İki ayrı noktada eş zamanlı başlayan yangınlar, rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılarak yaklaşık 45 dönümlük alanı kül etti. Bölgedeki vatandaşların yangını fark edip yetkililere haber vermesiyle olay yerine hızla intikal eden itfaiye ekipleri, uzun süre alevlerle mücadele etti.
Yangının başlamasından kontrol altına alınmasına kadar geçen sürede, ağaçlar, çalılar ve doğal örtü büyük oranda zarar gördü. Tatvan Belediyesi itfaiye birimleri, Bitlis Orman İşletme Müdürlüğü ekipleriyle koordineli şekilde çalışarak, yangının yerleşim alanlarına ve ormanlık bölgelere sıçramasını önlemeyi başardı. Ancak yaşanan doğa tahribatı, bölgedeki ekosistem için büyük bir tehdit oluşturdu. Ekipler, yangının tamamen söndürülmesinin ardından soğutma çalışmalarını da tamamladı.
Yetkililer Uyardı: “Dikkatsizlik Felakete Yol Açıyor”
Yetkililer, her yıl yaz aylarında benzer olayların yaşandığına dikkat çekerek vatandaşları uyardı. Açık alanda yapılan pikniklerde özellikle mangal ve kamp ateşlerinin tamamen söndürülmeden bırakılmasının ciddi yangın riskleri taşıdığına işaret eden uzmanlar, çevreye karşı daha duyarlı olunması gerektiğini vurguladı. Bitlis Valiliği tarafından yapılan açıklamada, bu tür ihmalkar davranışların doğaya ve bölge halkına büyük zarar verdiği belirtildi.
Yangınların en büyük nedeni olarak gösterilen dikkatsizlik, bu kez onlarca dönümlük alanın yok olmasına sebep oldu. Yangının çıktığı alanlarda yaban hayatına ev sahipliği yapan birçok bitki ve hayvan türünün zarar gördüğü bildirildi. Aynı zamanda bölge halkının tarımsal faaliyetlerde bulunduğu bazı alanların da yangından etkilendiği öğrenildi. Orman yangınlarının önlenebilmesi için vatandaşların yalnızca sorumlu davranmaları değil, aynı zamanda yangın riski yüksek dönemlerde ateş yakmaktan tamamen kaçınmaları gerektiği vurgulandı.
Bölgedeki belediyeler, orman işletmeleri ve jandarma ekipleri denetimlerini artırma kararı aldı. Ayrıca, bu tür olayların tekrar yaşanmaması adına cezai yaptırımların da uygulanabileceği belirtildi. Yaz sezonunun daha başında yaşanan bu tür felaketler, bilinçsiz insan faaliyetlerinin doğa üzerindeki yıkıcı etkilerini bir kez daha gözler önüne serdi.