HABER49- Bitlis Valisi Ahmet Karakaya, kentin sanayi ve istihdam hamlesine dair çarpıcı verilerle dolu açıklamalarda bulundu. Yıllar önce birkaç fabrikanın bile kurulmasının büyük zorluklarla karşılandığı Bitlis’te bugün 65 fabrikanın üretim yaptığını belirten Karakaya, yeni organize sanayi bölgesiyle bu sayının çok daha fazla artacağını dile getirdi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile koordineli yürütülen çalışmalarda sona yaklaşıldığını ifade eden Vali Karakaya, yeni OSB alanı için ön tahsis sürecinin bu yıl başlamasının beklendiğini vurguladı.

Bu yeni sanayi bölgesinde 100’den fazla fabrikanın yer alabileceğini aktaran Karakaya, Bitlis’in sadece üretimle değil, ihracatla da adından söz ettirdiğini belirtti. Şehirde artık dünya çapında ihracat yapan firmaların bulunduğuna dikkat çeken Karakaya, Bitlis'in ekonomik yapısının hızla güçlendiğini ve genç nüfusa istihdam imkânı sunduğunu söyledi. Bu gelişmelerin, hem şehir ekonomisine hem de Türkiye’nin kalkınmasına katkı sağlayacağını ifade eden Karakaya, sanayideki büyümenin sürdürülebilir hale gelmesi için altyapı yatırımlarının da artırıldığını dile getirdi.

TARİHİ VE KÜLTÜREL MİRASIN KALBİNDE YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Vali Karakaya’nın üzerinde özellikle durduğu bir diğer önemli konu ise Bitlis’in tarihi ve kültürel değerlerinin korunarak yaşatılmasıydı. Şehrin taş konakları, anıt eserleri ve sivil mimari dokusu ile büyük bir kültürel zenginliğe sahip olduğunu vurgulayan Karakaya, bu mirasın yalnızca korunmakla kalmayıp aktif kullanıma da açılması gerektiğini belirtti. Restorasyon çalışmalarının hızla sürdüğünü aktaran Karakaya, bu tarihi yapıların sadece müze olarak değil, aynı zamanda dizi ve film yapımları için plato olarak kullanılabileceğini söyledi.

Kültürel yapılar arasında pansiyonlara dönüştürülebilecek sivil mimari örneklerin de bulunduğunu açıklayan Karakaya, bu dönüşüm sayesinde Bitlis'in turizmden aldığı payın artacağını ifade etti. Tarihi yapıların şehre yakışır şekilde işlevlendirilmesi gerektiğini savunan Vali, bu projeler sayesinde kentin sadece kültürel değil, ekonomik olarak da canlanacağına inandığını belirtti. "Misafirlerimiz bu düzenlemelere hayran kalıyor," diyen Karakaya, şehirdeki bu olumlu dönüşümün sürdürülebilir olması adına kamuoyunun da destek vermesini istedi.

NEMRUT KALDERASI MİLLİ PARK OLUYOR: DOĞAL ZENGİNLİKLER KORUMA ALTINA ALINACAK

Doğal güzellikleriyle Doğu Anadolu’nun dikkat çeken merkezlerinden biri olan Bitlis, Nemrut Kalderası ile doğa turizminin parlayan yıldızı olma yolunda ilerliyor. Vali Karakaya, dünyanın en büyük krater göllerinden biri olan Krater Gölü’nün yer aldığı Nemrut Kalderası’nın milli park ilan edilmesi için yoğun çalışmalar yürütüldüğünü açıkladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü bünyesinde yapılacak düzenlemelerle, bölge yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası haline gelecek.

Ağrı’da boks heyecanı zirvede: 58 ilden 428 sporcu madalya için ringe çıkıyor
Ağrı’da boks heyecanı zirvede: 58 ilden 428 sporcu madalya için ringe çıkıyor
İçeriği Görüntüle

Projeye göre seyir terasları, doğayla uyumlu yürüyüş parkurları, dinlenme alanları, kafe ve restoranlar gibi sosyal donatılar planlanıyor. Bunun yanı sıra Süphan Dağı’nın trekking ve jeopark çalışmalarıyla entegre edilmesi de hedefleniyor. Van Gölü’nün Bitlis sınırları içerisindeki alanında da temizlik çalışmaları ve su sporları projeleri yürütülüyor. Karakaya, bu doğal potansiyelin doğru değerlendirilmesi halinde Bitlis’in doğa turizminde Türkiye’nin önde gelen merkezlerinden biri olacağını belirtti.

JEOTERMAL KAYNAKLARLA TARIM VE TURİZMDE SIÇRAMA YAPILACAK

Bitlis’in jeotermal enerji potansiyeli, hem tarımda hem de turizmde yeni bir dönemi başlatacak. Vali Karakaya, Bitlis İl Özel İdaresi’nin Maden Tetkik ve Arama (MTA) ile özel sektör iş birliğinde yürüttüğü çalışmalarda yaklaşık 10 büyük sondaj sahasında önemli ilerlemeler kaydedildiğini duyurdu. Bu kaynaklara ulaşılması halinde sağlık turizmi ve jeotermal seracılık açısından Bitlis'in çok güçlü bir konuma geleceğini belirten Karakaya, "Nasıl ki Afyonkarahisar batıda öne çıkıyorsa, Bitlis de doğuda bu alanda öncü olabilir," dedi.

Jeotermal enerjinin kullanımı ile seracılık faaliyetlerinde büyük bir artış hedeflenirken, bu durum hem ekonomik anlamda kalkınmayı hem de tarımda dışa bağımlılığın azalmasını sağlayacak. Karakaya, bu projeler sayesinde kentin dört mevsim üretim yapabilen bir yapıya kavuşacağını ve istihdamın da ciddi oranda artacağını ifade etti. Aynı zamanda sağlık turizmi açısından da termal tesislerin kurulmasıyla bölgeye yatırımcı çekilmesi planlanıyor.

BİTLİS’E SOSYAL YAŞAM DESTEĞİ: OUTLET AVM PROJESİ YOLDA

Uzun süren kış mevsimi nedeniyle sosyal yaşam alanlarının sınırlı kaldığı Bitlis'te, Vali Karakaya önemli bir adım daha atmak istediklerini açıkladı. Tatvan, Bitlis ve Güroymak üçgeninde kurulması planlanan Outlet AVM projesi ile şehir halkının sosyal ihtiyaçlarının karşılanması hedefleniyor. Özellikle çocuklu ailelerin kış aylarında sosyal alan bulmakta zorluk yaşadığını belirten Karakaya, bu yeni alışveriş ve yaşam merkezi sayesinde insanların dört mevsim vakit geçirebilecekleri sıcak ve güvenli bir mekâna kavuşacaklarını ifade etti.

Projenin sadece alışveriş değil, sinema salonları, oyun alanları ve kültürel etkinliklerin düzenlenebileceği salonlar gibi çok yönlü kullanım alanlarını da kapsayacağını belirten Karakaya, şehirdeki paydaşlarla yapılan görüşmelerde bu projenin büyük destek gördüğünü söyledi. Bitlis'in yaşam kalitesini artıracak bu yatırımların, aynı zamanda şehir dışından gelen ziyaretçilerin ilgisini çekmesi ve ekonomik canlanmayı da beraberinde getirmesi bekleniyor.

Kaynak: İHA