Muş

Baharın müjdecisi leylekler Muş Ovası'ndaki yuvalarına geri döndü

Türkiye'nin önemli sulak alanları arasında yer alan Muş Ovası, her yıl "baharın müjdecisi" olarak nitelendirilen leyleklere ev sahipliği yapıyor. Kışın sıcak bölgelere göç eden leylekler, havanın ısınmasıyla Muş Ovası'nda 250'den fazla köydeki yuvalarına dönmeye başladı.

HABER49-Türkiye'nin önemli sulak alanları arasında yer alan Muş Ovası, her yıl "baharın müjdecisi" olarak nitelendirilen leyleklere ev sahipliği yapıyor. Kışın sıcak bölgelere göç eden leylekler, havanın ısınmasıyla Muş Ovası'nda 250'den fazla köydeki yuvalarına dönmeye başladı.

Sulak alanlarıyla yüzlerce kuş türünü bünyesinde barındıran ovayı mesken edinen leylekler, bir asırdır baca, elektrik ve telefon direkleri, cami kubbeleri ile evlerin çatılarına yaptıkları yuvalarında yaşıyor. Her yıl dört gözle leyleklerin yolunu bekleyen yöre sakinleri de yaz boyunca köylerindeki yuvalarında konaklayan kuşları korumak için mücadele ediyor.

Bitlis'in Güroymak ilçesine bağlı Budaklı köyü ve İron Sazlığı da yıllardır leyleklerin en önemli göç güzergahı arasında yer alıyor. Bu yıl tekrar bölgeye gelen leylekler, yuvalarına yerleşti.

Telli Turna Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Kasım Avcı, www.haber49.net’e  Muş'taki sulak alanlarla ve kuş türleriyle ilgili araştırma, tespit ve sayım çalışmaları yaptıklarını söyledi.

Muş'ta çok fazla kuş türü olduğuna değinen Avcı, şu bilgileri verdi:

“Muş il genelinde 10 yılı aşkın bir süredir sulak alanlar ve kuş türleri üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Çalışmalarımıza birçok kesimden çok sayıda kişi katılıyor. Muş ili sulak alan zengini verimli toprakları verimli bitki örtüsü birçok canlı türüne ev sahipliği yapıyor. Muş’ta Türkiye ortalamasına yakın kuş türü var. Her yıl Şubat ayının sonu ve Mart ayı itibariyle göç hazırlığı oluyor. Daha sonra Ağustos ayı itibarıyla geri göçler başlıyor. Buradaki türlerin çoğunluğuna da yerli tür diyebiliriz. Çoğunluğu burada kuluçka yapıyor. Muş’ta çok fazla leylek var. Birçok köyde leylek yuvalarını görebiliriz. Köylerde yaşayan insanlarımız leyleklere büyük bir sevgi gösteriyor. Dünya ölçeğinde koruma altında olan önemli türler de var Muş’ta. Bunların güvenlikleri açısından yerlerini belirtmiyoruz. Bunlardan Anadolu Turnalarının büyük bir çoğunluğu Muş’ta. Toy kuşları. Toyun bir alt türü olan mezgeldek kuşları. Onları göç sürelerinde ara ara görüyoruz. Zengin bir coğrafyamız var. Tüm yönleri ile korunması için vatandaşların daha çok hassasiyet göstermelerini istiyoruz” dedi

​​​​​​