HABER49-Tarım ve Orman İl Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülen hayvan sağlığı çalışmaları kapsamında, veteriner hekimler doğan kuzuları kimliklendirmek ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasını engellemek için zorlu yolculuklara çıkıyor. 50 kişilik veteriner hekim ekibi, en ücra yaylalara kadar ulaşarak hayvanların küpelenmesi, cins ve yaş bilgilerinin kayıt altına alınması gibi önemli görevleri yerine getiriyor.
Hayvan Sağlığı, Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü’nün denetiminde yapılan bu çalışmalar, sadece kimliklendirme ile sınırlı kalmayıp aynı zamanda şap aşısı gibi bulaşıcı hastalıkları önleyici aşılama faaliyetlerini de kapsıyor. Arazi araçlarıyla yaylalara ulaşan veterinerler, üreticilerle birebir iletişim kurarak hem kayıt işlemlerini hem de aşılama programlarını eksiksiz tamamlıyor. Böylece hayvan varlığı korunurken, hastalık riskleri minimize ediliyor.
3 BİN METRE YÜKSEKLİKTEKİ ARDIÇDERE YAYLASI’NDA AŞILAMA VE KİMLİKLENDİRME ÇALIŞMALARI
Son dönemlerde Ardahan sınırları içinde yer alan yaklaşık 3 bin rakımlı Ardıçdere Yaylası’nda yoğun bir çalışma yürüten ekipler, burada Tarım ve Orman İl Müdürü Muhammet Fatih Cineviz’in de katılımıyla hayvanlara önemli aşılama uygulamaları gerçekleştirdi. Koyun keçi çiçek hastalığı, küçükbaş hayvan vebası ve Brusella Rev-1 aşıları uygulanan küçükbaş hayvan sayısı 170 bini buluyor. İl Müdürü Cineviz, özellikle otlatma dönemlerinde artan hayvan hareketliliği nedeniyle kimliklendirme ve aşılama çalışmalarının öneminin arttığını belirtti.
Çalışmalar kapsamında sadece hayvanların sağlık kontrolleri yapılmakla kalmıyor, aynı zamanda işletme ziyaretlerinde üreticilere eğitim ve bilgilendirme de sağlanıyor. Bu sayede hem hastalıkların önüne geçiliyor hem de üreticilerin devlet desteklerinden maksimum fayda sağlaması hedefleniyor. Yaz ayları boyunca yayla ve mera alanlarında sürecek olan bu program, bölgedeki hayvancılık faaliyetlerinin sağlıklı bir şekilde yürütülmesine büyük katkı sunuyor.
ÜRETİCİLERDEN POZİTİF GERİ DÖNÜŞLER: KİMLİKLENDİRME VE AŞILAMA HAYATİ ÖNEMDE
Ardahanlı hayvan yetiştiricileri, yürütülen kimliklendirme ve aşılama çalışmalarının üretim süreçlerine büyük katkı sağladığını ifade ediyor. Üretici İbrahim Ponba, yapılan uygulamaların hayvan satışında yasal zorunluluk olduğunu ve zamanında aşılama sayesinde hayvanlarının sağlıklı kalabildiğini dile getirdi. “Arkadaşlar gelip kimliklendirme ve aşılama yapıyor. Bu bizim için çok önemli çünkü kimliklendirme olmadan hayvanlarımızı pazarlayamayız. Aynı zamanda aşılama hayvanların hastalıklara karşı korunmasında hayati öneme sahip” sözleriyle çalışmanın değerini anlattı.