HABER49- Ardahan Üniversitesi Nihat Delibalta Göle Meslek Yüksekokulu öğrencileri, Kafkas Arı Konağı ve Arıcılık Müzesi’ni kapsayan teknik bir gezi gerçekleştirdi. Zootekni ve Girişimcilik dersleri kapsamında yapılan etkinlikte öğrenciler, arıcılığın biyolojisi, üretim süreçleri ve ekonomik potansiyeli hakkında kapsamlı bilgiler edindi.
Gezi kapsamında öğrenciler, Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Banu Yücel’in “Arıcılık ve Arı Ürünleri” eğitimi ile yerel üreticilerin deneyimlerini dinledi. Analiz ve morfoloji laboratuvarlarında Kafkas Arısı’nın genetik özellikleri ve üretim teknikleri incelendi, arı ırklarının korunması ve kalite standartları üzerine uygulamalı bilgiler paylaşıldı.
Girişimcilik dersinin bir parçası olarak öğrenciler Arıcılık Müzesi’ni ziyaret ederek Kafkas Arısı’nın özelliklerini, önemli bal bitkilerini ve ekolojik çeşitliliği öğrenirken, arı ürünlerinin katma değerli bir girişimcilik alanı olduğunu gözlemledi. İleri dönüşüm petek üretimi, propolis ve polen toplama cihazları gibi teknolojik uygulamalar yerinde görüldü.
Etkinlik, öğrencilerin Kafkas balının tadımını yapmasıyla tamamlandı ve üretimden tüketime uzanan süreci deneyimlemeleri sağlandı. Teknik gezi sayesinde öğrenciler, zootekni bilimi, sürdürülebilir üretim ve girişimcilik arasında bütüncül bir bakış açısı kazandı.