HABER49-Muş Müzesi, Müzeler Haftası etkinlikleri çerçevesinde tarihi bir güne ev sahipliği yaptı. Osmanlı ve Bizans dönemlerine ait 40 altın sikkenin yer aldığı ‘Altın Sikke Teşhir Salonu’nun açılışı törenle gerçekleştirildi.
Açılışta konuşan Muş Vali Yardımcısı Cihat Abukan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül ve Müze Müdürü Yunus Mübarek Gürler, Muş’un kültürel derinliğini ve tarihsel mirasını vurgulayan açıklamalarda bulundu. Programa, Muş Vali Yardımcısı Cihat Abukan, Muş İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül, Muş Müze Müdürü Yunus Mübarek Gürler, Kurum Müdürleri, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
“TARİHİ DERİNLİKLERİYLE MUŞ, KÜLTÜRÜN HAFIZASINI TAZELİYOR”
Muş Vali Yardımcısı Cihat Abukan, bölgenin tarihi önemine dikkat çekerek, “Bugün burada 40 altın sikkemizin oda açılışını ve resim sergisini gezeceğiz. Muş deyince aklımıza ilk başta 1071 Malazgirt Meydan Muharebesi ve Sultan Alparslan geliyor. O yüzden bu coğrafya tarih anlamında çok değerli, çok öneme haiz bir yer. Müzeleri de burada sadece yer altından çıkan kalıntılar olarak görmemek lazım. Buradaki eserleri geçmişle günümüzde olan, oluşan bir bağ olarak görmek lazım. Yani geçmişte burada yaşayan medeniyetlerin, nasıl yaşadıklarını, ne çektiklerini, nasıl zaferler kazandıklarını bizlere gösteren bir numune, bir örnek olarak görmek lazım. Bu anlamda zaten Malazgirt ilçemizde ağır kazılar devam etmekte. Bu anlamda da zaten tarihe de yön verdiğini de düşünüyoruz. Bu tip programlar kıymetli. Muşlu olup müzeye hiç gelmeyen vatandaşlarımız bugün bizim vasıtamızla müzeye gelmiş oldular. O yüzden arkadaşlar müzemiz, öğrencilerimize, gençlerimize, halkımıza zaten ücretsiz bir şekilde açık. Her zaman ziyaret edebilirler. Burada Muş'un tarihini de görebilirler. Bu programı düzenleyen başta İl Kültür Turizm Müdürümüze, müze müdürümüze, emeği geçen herkese ve siz değerli katılımcılara teşekkür ederim. Hepinizi Allah'a emanet ediyorum” dedi.
“AMACIMIZ KADİM KENTİMİZ MUŞ’UN TARİHİNİ ANLATMAK”
Muş İl Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet Şengül de etkinlikte yaptığı konuşmada, “Her yıl 18-24 Mayıs tarihleri arasında kutlanan Müzeler Haftası’na hoş geldiniz. Anadolu, dünyanın en eski medeniyetlerine ev sahipliği yapmış bir coğrafyadır. Bu medeniyetlerin kalıntıları, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılmakta ve müzelerimizde sergilenmektedir.
Kentimiz ve bölgemiz; Persler, Metler, Urartular, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlılar ve Romalılar gibi birçok uygarlığın izlerini taşımaktadır. Malazgirt Savaşı’nın geçtiği alanda yapılan kazılar, her yaz Bakanlık projeleri kapsamında sürdürülmektedir. Bu kazılardan çıkan eserler, Muş Arkeoloji Müzesi ile ‘1071’den 2071’e’ temalı zaman tüneli, Malazgirt Etnografik ve Panoramik müzelerinde sergilenmeye başlanacaktır. Ayrıca, Erzurum, Van ve Bitlis Ahlat müzelerinden Muş menşeli yaklaşık 2000 eser, ilimize getirilerek sergilenmeye başlanmıştır.
Osmanlı ve Bizans dönemine ait 40 altın sikkenin yer aldığı yeni salonumuz da bugün açılıyor. Amacımız; ülkemizin ve kadim kentimiz Muş’un tarihini çocuklarımıza, gençlerimize ve tüm halkımıza tanıtmak, tarihi eserleri korumanın önemini anlatmak, milli kültürümüzü gelecek nesillere aktarmaktır. 2021 yılında müzemizin açılışından bu yana, yerli ve yabancı turist sayısında artış gözlemlenmektedir. 2024 ve 2025 yıllarının ilk beş ayında, otellerde konaklayan turist sayısı 150.000’i aşmış, toplamda ise yaklaşık 300.000 kişiye ulaşmıştır. Bu durum, kültür, turizm, tanıtım ve ekonomik gelişimi açıkça göstermektedir. Son olarak; ilimize geldiğinden beri halkımızın gönlünde yer edinen başta Sayın Valimiz Avni Çakır’a, Vali Yardımcımız Cihat Abukan’a ve tüm destek veren kurumlara teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.
MUŞ MÜZESİ KÜLTÜREL BELLEĞİN YENİ ADRESİ OLUYOR
2021 yılında açılan ve tarihi Atatürk İlkokulu binasının müzeye dönüştürülmesiyle hizmete giren Muş Müzesi’nin bugün 2103 envanterlik ve yaklaşık 3000 etütlük esere ev sahipliği yaptığını vurgulayan Muş Müze Müdürü Yunus Mübarek Gürler de şunları söyledi:
“Ülkemiz, kültürel miras açısından dünyanın önde gelen ülkelerindendir. İlimiz de tarih öncesi dönemlerden Osmanlı’ya kadar pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış, önemli tarihi yapıları barındırmaktadır. 228 tescilli kültür varlığına sahip olan ilimizde, kültür turizmini geliştirmek büyük önem taşımaktadır. İlimizde ilk arkeolojik kazılar 1965’te Kayalıdere Kalesi’nde yapılmış, son yıllarda da birçok kazı gerçekleştirilmiştir. Özellikle 2020 yılında başlayan Malazgirt Savaş Alanı Arkeolojik Yüzey Araştırması hâlen devam etmektedir. 2021 yılında açılan Muş Müzesi, Tarihi Atatürk İlkokulu binasının müzeye dönüştürülmesiyle kurulmuştur. Bugün müzemizde 2103 envanterlik eser ve 3000’e yakın etütlük eser bulunmaktadır; bunlardan 1100’ü sergilenmektedir. Müzemiz, ayrıca ‘Altın Sikke Teşhir Salonu’ gibi yeni sergi alanlarıyla zenginleşmektedir. Müze, sadece sergileme değil, eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleriyle de aktif rol üstlenmektedir. Paydaş kurumlarla yapılan protokoller sayesinde çeşitli eğitim ve kültürel etkinlikler düzenlenmektedir. Son 3 yılda 85 binden fazla ziyaretçiyi ağırlayan müzemiz, 2025’te çocuk eğitim alanları ve bahçe teşhiri içeren bir Arkeopark projesiyle gelişimini sürdürecektir. Tarihe ve kültüre ilgi duyan herkesi Muş Müzesi’ni ziyaret etmeye davet ediyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.”
Program, Muş Müzesi'nin bahçesinde kurulan resim sergisiyle sona erdi.