Adanur’dan ‘Şeker Fabrikaları Satılıyor’ iddiasına tepki

Şeker fabrikalarının satışa çıkarılacağı iddiasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muş İl Başkanı İsmail Adanur, ‘Muş Şeker fabrikası binlerce insanın ekmek kapısı’ dedi. CHP Muş İl Başkanı İsmail Adanur, Muş şeker fabrikasının satışa çıkarılacağı iddiası hakkında açıklamada bulundu. Adanur, Muş şeker fabrikasının kapatılmasının binlerce insanın ekmeğiyle ve halk sağlığıyla oynamak anlamına geleceğini ifade etti. Şeker fabrikalarının satışa çıkarılacağı […]

Adanur’dan ‘Şeker Fabrikaları Satılıyor’ iddiasına tepki
baykal
Yayınlanma

20:11 - 19 Şubat 2018

Güncelleme

04:23 - 16 Mayıs 2018

Okuma Süresi

5 dakika

Şeker fabrikalarının satışa çıkarılacağı iddiasına tepki gösteren Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Muş İl Başkanı İsmail Adanur, ‘Muş Şeker fabrikası binlerce insanın ekmek kapısı’ dedi.

CHP Muş İl Başkanı İsmail Adanur, Muş şeker fabrikasının satışa çıkarılacağı iddiası hakkında açıklamada bulundu. Adanur, Muş şeker fabrikasının kapatılmasının binlerce insanın ekmeğiyle ve halk sağlığıyla oynamak anlamına geleceğini ifade etti.
Şeker fabrikalarının satışa çıkarılacağı iddiası hakkında açıklamada bulunan CHP Muş İl Başkanı İsmail Adanur, 1982 yılından beri faaliyet gösteren Muş Şeker Fabrikası’nın yılda ortalama 300 bin ton pancar işleyerek Muş ekonomisine devasa bir katkı sağladığını ifade etti.
Muş’ta 4 bölgede 92 bin ile 40 bin dekar arasında pancar ekimi yapan yaklaşık 7 bin pancar üreticisinin bulunduğunu belirten Adanur, pancar alım zamanında çalışan geçici işçilerle birlikte bu sayının daha da arttığını dile getirdi.
CHP İl Başkanı İsmail Adanur, şeker pancarının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en fazla katma değer ve istihdam yaratan ürün olduğuna dikkat çekerek, şeker fabrikalarının sadece birer fabrika değil, 100 binlerce insanın ekmek kapısı olduğunu söyledi.
‘ŞEKER PANCARI TARIMININ VE ENDÜSTRİSİNİN KORUNARAK DESTEKLENMESİ GEREKİRKEN ÖZELLEŞTİRME YAPILMASI MANTIKSIZ’
Üretilen şeker pancarının, üreticilerin ve yaş küspe hayvancılarının, şekerin ise tatlandırıcı sektörünün lokomotifi konumunda olduğunun altını çizen Adanur, söz konusu fabrikaları “Kâr etmiyor” mantığıyla özelleştirmeye çalışmanın doğrudan 100 binlerce insanın, dolaylı olarak da milyonlarca insanın ekmeğiyle oynamak olduğunu ifade etti.
Adanur, şeker fabrikalarını özelleştirmenin aynı zamanda halk sağlığına ihanet etmek anlamına geldiğini belirterek Avrupa ülkelerinde nişasta bazlı şeker kotası ortalama yüzde 1-2’lerde seyrederken, Türkiye’de bu oranın yüzde 10’lar seviyesinde olduğunu söyledi.
Yüksek şeker potansiyeline sahip olan Türkiye’de şeker pancarı tarımının ve endüstrisinin korunarak desteklenmesi gerekirken özelleştirme yapılmasının mantıksız olduğunu vurgulayan Adanur, “Kamuoyuna yansıyan bu haberlerin doğru olmaması sadece Muşluların değil tüm Türkiye’nin beklentisidir” dedi.
’40 KERE DÜŞÜNDÜNÜZ MÜ?’
Adanur, Şeker fabrikalarının kamuoyunda tartışılmadan ve sivil toplum örgütlerinin görüşü alınmadan yangından mal kaçırır gibi bir anda özelleştirilmek istenmesi Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın geçtiğimiz yıllarda yaptığı açıklamaları gündeme getirdi. Ağbal, şeker fabrikalarının stratejik önemine dikkat çekerek, “Türk Telekom’u, Tüpraş’ı özeleştirebilirsiniz ama iş şeker fabrikalarının özelleştirilmesine geldi mi bu konuyu 40 kere düşünmemiz lazım” demişti. Ağbal’ın bu sözlerine rağmen fabrikaların hiç düşünülmeden satışa çıkarılacak olması büyük bir samimiyetsizlik olarak değerlendirdi.
Muş’ta daha önce TEKEL ve TİGEM’in de özelleştirildiğinin altını çizen CHP İl Başkanı İsmail Adanur, “Ak Parti hükümetinin ilk yıllarında Muş çiftçisinin önemli fabrikalarından biri olan TEKEL’in özelleştirilmesinin üzerinden yıllar geçmesine rağmen halen çiftçilerimiz
bu fabrikayı aramaktadır. Son dönemde TİGEM’in özelleştirilmesi ve özelleştirilmede yaşanan sıkıntıları halen görüyoruz. TİGEM işletmesini alanlar bugün tüm personelleri işten çıkarmış ve işletme durmuş. Sebebi ise işletmeyi alanların iflas ettiği söyleniyor. Muş halkı bu örnekleri ördüğü zaman ister istemez şeker fabrikasının özelleştirmesine karşı çıkıyor. Bizlerde Cumhuriyet Halk Partisi olarak Muş Şeker Fabrikasının özelleştirilmesine karşı duruyoruz ve özelleştirilmemesi içinde ne gerekiyorsa yapmaya hazırız” sözlerini ifade etti.
‘İŞSİZLİK  ARTIYOR GÖÇ ÇOĞALIYOR’
Muş Ovasının tarım ve hayvancılık alanında büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Adanur, “Bölge şartlarına göre istihdam alanlarının açılması ve bu çalışmaların hızlandırılması gerekirken Muş Şeker Fabrikasının kapatılması kafalarda soru işareti bırakıyor. Terör ancak istihdamla biter. Her bölge, kendi bölgesel şartlarına paralel olarak iş imkânlarının sağlanabileceği bir iklime ve imkâna sahiptir. Şu halde çözüm; bölge şartları da göz önünde bulundurularak, bölge inanının başka yerlere göçünü engellemek, terörü bitirmek için acilen yeni istihdam alanlarının açılması lazım iken, hükümetin mevcut fabrikaları özelleştirmesi doğru değildir. Özelleştirme yapılırken de Muş milletvekillerinin sesiz kalması vatandaşlardan aldıkları oylarla vatandaşların sorunlarından uzak durması göz önündedir. Ak Parti Hükümeti döneminde özelleştirilen kurumlar ve kurumların devlete olan zararları göz önündeyken, Muş milletvekillerinin Şeker fabrikasının özelleşmesine karşı çıkması gerekiyor. Aksi takdirde bunlar, memlekete hizmet değil ihanet ederler. Vatandaşlar yeni istihdam alanlarının açılmasını beklerken, elimizde kalan devletin tek fabrikası olan Muş Şeker fabrikasının özelleştirilmemesi gerekir. Aksi takdirde göz devam eder. Göçün engellenmesi terörün bitmesi için istihdam alanları şart” diye konuştu.